Rebarborový crumble: Křupavý dezert s ovocnou náplní, který si zamilujete

Rebarborový crumble: Křupavý dezert s ovocnou náplní, který si zamilujete

Recepty | 3. 5. 2025 | Eva Svobodová

Chcete rychlý a neodolatelný dezert z rebarbory, který se skvěle hodí ke kávě i jako sladká tečka po obědě? Vyzkoušejte rebarborový crumble s drobenkou a kopečkem smetany.


Co se v článku dozvím?

  • Co je crumble a proč je tak oblíbený

  • Jak připravit jednoduchý rebarborový crumble krok za krokem

  • Tipy na obměny a vylepšení chuti

  • S čím crumble podávat, aby byl dokonalý


Co je crumble a proč ho milujeme?

 

Crumble je anglický dezert tvořený ovocem zapečeným pod vrstvou máslové drobenky. Je oblíbený hlavně proto, že je:

  • rychlý na přípravu

  • nenáročný na suroviny

  • variabilní podle sezóny

Rebarborový crumble je ideální na jaro a začátek léta, kdy je rebarbora svěží, šťavnatá a krásně nakyslá – perfektní kontrast ke sladké drobence.


Recept: Rebarborový crumble

 

Ingredience:

 

Na náplň:

  • 500 g rebarbory

  • 2 lžíce cukru krupice (nebo více podle chuti)

  • 1 lžička vanilkového cukru

  • špetka skořice (volitelně)

Na drobenku:

  • 120 g hladké mouky

  • 80 g másla (studeného, na kousky)

  • 60 g cukru krupice


Postup:

  1. Předehřejte troubu na 180 °C (horkovzduch).

  2. Rebarboru omyjte, oloupejte a nakrájejte na menší kostky. Vložte ji do zapékací mísy a zasypte cukrem, vanilkou a případně i skořicí.

  3. V míse rukama smíchejte mouku, máslo a cukr, dokud nevznikne hrudkovitá drobenka.

  4. Drobenku nasypte na rebarboru a lehce ji rozprostřete.

  5. Pečte cca 30–35 minut, dokud nebude povrch zlatavý a šťáva z rebarbory nezačne probublávat.

  6. Nechte chvíli vychladnout a podávejte ještě teplé, ideálně s kopečkem šlehačky, zakysané smetany nebo vanilkové zmrzliny.


Tipy na vylepšení

 

  • Přidejte k rebarboře jahody, maliny nebo jablka pro větší šťavnatost a sladší chuť.

  • Do drobenky lze zamíchat vločky, nasekané ořechy nebo kokos.

  • Místo klasického cukru můžete použít třtinový cukr pro karamelovější chuť.


S čím crumble chutná nejlépe?

 

Rebarborový crumble nejlépe vynikne s něčím krémovým a chladivým:

  • šlehačka nebo crème fraîche

  • vanilková zmrzlina

  • řecký jogurt s medem

 

Rebarborový crumble je skvělým způsobem, jak zužitkovat sezónní rebarboru. Díky kontrastu sladké drobenky a nakyslé ovocné náplně si ho oblíbí i ti, kteří běžně rebarboru nemusí. Navíc ho připravíte bez složitého těsta – za pár minut a z běžných surovin.


Zdroje: iletaky.cz, apetitonline.cz, toprecepty.cz

 

Mohlo by Vás zajímat

Oblíbené obchody