Švestkové knedlíky jako od babičky: Jemné těsto a voňavá skořice

Švestkové knedlíky jako od babičky: Jemné těsto a voňavá skořice

Recepty | 17. 8. 2025 | Lucie Horáková

Švestkové knedlíky jsou klasikou české kuchyně, která nikdy nezklame. V létě potěší jako sladký oběd z čerstvých švestek, na podzim zase zahřejí vzpomínkou na dětství. Vyzkoušejte náš osvědčený recept na tvarohové i bramborové těsto a užijte si jejich jemnou chuť.

 

Co se v článku dozvíte?

  • Jak připravit švestkové knedlíky z tvarohového i bramborového těsta?
  • Jaké jsou tipy na výběr švestek?
  • Jak knedlíky podávat, aby chutnaly jako od babičky?

 

Jaké těsto na švestkové knedlíky vybrat?

 

Základem úspěchu je správné těsto. Tvarohové těsto je jemné, rychlé na přípravu a méně hutné – ideální pro ty, kdo chtějí lehčí variantu. Bramborové těsto má zase plnější chuť, je vláčné a skvěle drží tvar. Obě varianty mají své kouzlo a hodí se k jinému typu podávání.

 

Recept na švestkové knedlíky

 

(Foto: canva.com)

 

Tvarohové těsto (cca 16 ks):

  • 250 g měkkého tvarohu
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • Špetka soli

 

Bramborové těsto (cca 16 ks):

  • 500 g vařených a nastrouhaných brambor
  • 200 g hrubé mouky
  • 1 vejce
  • Špetka soli

 

Náplň a posyp:

  • 16 zralých švestek (čerstvé nebo mražené)
  • Cukr krupice dle chuti
  • 80 g másla
  • Mletá skořice
  • Strouhaný mák nebo osmažená strouhanka

 

Postup:

  1. Příprava těsta: Zvolte tvarohové nebo bramborové těsto, všechny ingredience smíchejte a rychle vypracujte hladké těsto.
  2. Příprava švestek: Omyjte, osušte a vypeckujte. Můžete místo pecky vložit půl lžičky cukru.
  3. Tvarování: Těsto rozdělte na kousky, zabalte do nich švestky a dobře uzavřete, aby při vaření nevytekla šťáva.
  4. Vaření: Vložte do vroucí osolené vody a vařte 8–10 minut, dokud nevyplavou na hladinu.
  5. Servírování: Ihned podávejte s rozpuštěným máslem, cukrem a skořicí, nebo s mákem či strouhankou.

 

Tipy a triky pro dokonalé knedlíky

 

  • Do těsta nepřidávejte příliš mouky, aby nebylo tuhé.
  • Mražené švestky nechte jen lehce povolit, aby při balení netekly.
  • Cukr uvnitř můžete nahradit medem nebo třtinovým cukrem.
  • Knedlíky po uvaření nechte krátce okapat, aby se nerozmočil posyp.

 

Jak podávat švestkové knedlíky?

 

Klasikou je máslo, cukr a skořice, ale můžete zkusit i kombinaci s mletým mákem a cukrem, osmaženou strouhankou nebo zakysanou smetanou. Tvarohová varianta chutná skvěle i s vanilkovým krémem.

 

Švestkové knedlíky jsou poklad české kuchyně, který si zaslouží čestné místo na vašem stole. Ať už zvolíte tvarohové nebo bramborové těsto, vůně skořice a švestek vás přenese zpět do dětství.

 

Zdroje: AkcniCeny.cz, iletaky.cz

Mohlo by Vás zajímat

Oblíbené obchody