Rybízový koláč s drobenkou: Recept na letní klasiku, která chutná sladce i kysele

Rybízový koláč s drobenkou: Recept na letní klasiku, která chutná sladce i kysele

Recepty | 4. 7. 2025 | Marie Procházková

Rybízový koláč je voňavý, vláčný a ideální na využití letní úrody z keře. Skvěle se hodí k odpolední kávě nebo jako dezert po obědě. Vyzkoušejte jednoduchý recept, který se vždy povede – a přidejte k němu drobenku nebo tvaroh.

 

Co se v článku dozvíte?

  • Jak upéct rybízový koláč krok za krokem?
  • Jaký druh těsta je na rybíz nejlepší?
  • Čím vylepšit koláč, aby byl ještě chutnější?
  • Lze koláč připravit i bez vajec nebo mléka?
  • Jak rybíz před pečením správně připravit?

 

Proč je rybíz do koláče skvělý?

 

Rybíz patří k ovoci s výraznou kyselostí, která krásně kontrastuje se sladkým těstem i drobenkou. Díky vysokému obsahu pektinu koláč dobře drží pohromadě a nevytéká. Rybíz je navíc plný vitamínu C, antioxidantů a vlákniny – takže i mlsání může být o něco zdravější.

 

Recept na rychlý rybízový koláč s drobenkou

 

(Foto: canva.com)

 

Ingredience na těsto:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 120 g cukru krupice
  • 100 ml oleje
  • 2 vejce
  • 150 ml mléka
  • 1 prášek do pečiva
  • špetka soli

 

Na povrch:

  • 300–400 g čerstvého rybízu (otrhaného a opláchnutého)

 

Drobenka:

  • 80 g hrubé mouky
  • 60 g cukru
  • 60 g změklého másla

 

Postup:

  1. V míse smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl. Přidejte vejce, mléko a olej a vymíchejte hladké těsto.
  2. Těsto nalijte na vymazaný nebo pečicím papírem vyložený plech.
  3. Na těsto rovnoměrně rozprostřete rybíz.
  4. Připravte drobenku – smíchejte máslo, cukr a mouku v sypkou směs a posypte jí koláč.
  5. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 30–35 minut dozlatova.

 

Tipy na vylepšení receptu

 

  • S tvarohem: Rozmíchejte 250 g tvarohu s 1 vejcem, vanilkovým cukrem a trochou mléka a navrstvěte pod rybíz.
  • Sněhová čepice: Z bílků a cukru vyšlehejte tuhý sníh a rozetřete po upečení zpět na koláč, nechte ještě 5 minut zapéct.
  • Ořechová varianta: Do drobenky přidejte mleté vlašské nebo lískové ořechy.

 

Jak připravit rybíz na pečení?

 

Rybíz před pečením vždy otrhejte z třapin, opláchněte a nechte důkladně okapat. Pokud je příliš šťavnatý, můžete ho jemně obalit v hrubé mouce – zabráníte tak rozmáčení těsta.

 

Rybízový koláč je osvědčená klasika, která neomrzí. Díky snadné přípravě a množství variant si ho můžete přizpůsobit podle chuti. Ať už s drobenkou, tvarohem nebo sněhem, vždy nabídne vyváženou kombinaci sladkosti a svěží kyselosti.

 

Zdroje: AkcniCeny.cz, iletaky.cz

Mohlo by Vás zajímat

Oblíbené obchody