Růžová paráda na talíři: Vyzkoušejte těstoviny s pestem z červené řepy, které si zamilujete

Růžová paráda na talíři: Vyzkoušejte těstoviny s pestem z červené řepy, které si zamilujete

Recepty | 18. 5. 2025 | Lucie Horáková

Těstoviny už nemusí být jen o klasickém zeleném pestu nebo smetanové omáčce. Přinášíme vám originální a zdravý tip, jak si zpestřit oběd či večeři – těstoviny s řepovým pestem. Nejenže skvěle chutnají, ale na talíři vypadají doslova jako umělecké dílo díky sytě růžové barvě.


Co se v článku dozvím?

  • Jak připravit domácí pesto z červené řepy

  • Proč se vyplatí zařadit červenou řepu do jídelníčku

  • Tipy na servírování a variace receptu


Proč zkusit pesto z červené řepy?

 

Možná jste zvyklí na klasické bazalkové pesto, ale věděli jste, že červená řepa je nejen zdravější, ale také cenově dostupnější surovina? Obsahuje spoustu vitamínů a minerálů, podporuje krevní oběh, trávení a je známá svými detoxikačními účinky. Navíc dodá pokrmu nezaměnitelnou barvu, která zaujme na první pohled.


Recept: Těstoviny s pestem z červené řepy

 

Co budete potřebovat:

  • 2 střední vařené nebo pečené červené řepy

  • 2 stroužky česneku

  • 50 g vlašských ořechů nebo kešu

  • 50 g parmezánu nebo tvrdého sýra dle chuti

  • 4 lžíce olivového oleje

  • šťáva z půlky citronu

  • sůl a pepř podle chuti

  • 400 g těstovin (špagety, penne, fusilli)


Postup:

  1. Příprava pesta:
    Do mixéru dejte na kousky nakrájenou řepu, česnek, ořechy, parmezán, olivový olej a citronovou šťávu. Vše rozmixujte do hladké konzistence. Dochutťe solí a pepřem.

  2. Uvaření těstovin:
    Podle návodu na obalu uvařte těstoviny ve slané vodě „al dente“.

  3. Dokončení pokrmu:
    Scezené těstoviny smíchejte s pestem. Pokud je směs příliš hustá, přidejte trochu vody z těstovin.

  4. Podávání:
    Na talíři můžete ozdobit trochou nastrouhaného parmezánu, nasekanými ořechy nebo čerstvými bylinkami.


Tipy na vylepšení a servírování

 

  • Pikantní verze: Přidejte do pesta kousek chilli nebo kajenský pepř.

  • Veganská varianta: Nahraďte sýr lahůdkovým droždím.

  • Krémovější textura: Přidejte pár lžic ricotty nebo tvarohu.

  • K servírování: Skvěle se hodí k pečenému lososu, kuřecímu masu nebo jako lehký samostatný pokrm.


Proč se řepa vyplatí

 

  • Obsahuje vitamíny B, C a železo

  • Podporuje krvetvorbu a detoxikaci organismu

  • Zlepšuje výkon a vytrvalost – oblíbená u sportovců

  • Je cenově dostupná a snadno dostupná v každém obchodě

 

Pokud hledáte nový nápad, jak si zpestřit jídelníček, vyzkoušejte právě těstoviny s pestem z červené řepy. Rychlá příprava, skvělá chuť a zdravý přínos z nich dělají ideální volbu pro všední i víkendové vaření.


Zdroje: iletaky.cz, jaktak.cz

 

Mohlo by Vás zajímat

Oblíbené obchody