Kachní prsa jako z luxusní restaurace: Šťavnatý recept, kterým ohromíte každého

Kachní prsa jako z luxusní restaurace: Šťavnatý recept, kterým ohromíte každého

Recepty | 16. 6. 2025 | Lucie Horáková

Kachní prsa nejsou jen výsadou šéfkuchařů – i doma si můžete dopřát tuto delikatesu. Připravte si je s jemnou omáčkou, pečenou zeleninou a salátem jako na fotce – snadno a bez stresu.


Co se v článku dozvím?

  • Jak správně připravit šťavnatá kachní prsa na pánvi

  • Čím doplnit maso: zelenina, salát i omáčka

  • Jak servírovat jídlo jako profesionál

  • Tipy na variace omáček a příloh


Kachní prsa jako hlavní hvězda

 

Kachní prsa patří mezi poklady gastronomie – maso je jemné, plné chuti a když je dobře připravené, doslova se rozplývá na jazyku. Recept na obrázku kombinuje restovaná kachní prsa, podávaná na plátky, s jemnou omáčkou, pečenou zeleninou a lístkem salátu.


Ingredience (pro 2 porce):

 

Na maso:

Na omáčku:

  • 100 ml vývaru (drůbežího nebo zeleninového)

  • 2 lžíce balzamikového octa

  • 1 lžička medu

  • 1 lžička sójové omáčky

  • 1 lžíce másla

Zeleninový doprovod:

  • Cherry rajčátka

  • Sušená nebo pečená rajčata

  • Grilované cukety nebo lilek

  • Zelený salát (např. dubový list)


Postup krok za krokem

 

1. Příprava kachních prsou

  • Kachní prsa osušte a nařízněte kůži do mřížky, ale ne až do masa.

  • Osolte, opepřete a nechte chvíli odležet.

  • Na studenou nepřilnavou pánev položte prsa kůží dolů a teprve pak zapněte sporák.

  • Opékejte na středním plameni 6–8 minut, dokud kůže nebude zlatavá a křupavá.

  • Otočte a opékejte z druhé strany 3–4 minuty.

  • Přidejte bylinky a máslo, přelijte maso výpekem a nechte dojít v troubě (160 °C, 5–7 minut) nebo v alobalu odpočinout.


2. Omáčka ke kachně

  • Výpek z pánve slijte, přidejte vývar, balsamico, med a sójovou omáčku.

  • Nechte provařit, aby se omáčka mírně zredukovala.

  • Nakonec vmíchejte kousek másla pro zjemnění.


3. Zeleninový základ

  • Rajčátka krátce opečte na pánvi nebo je zapečte v troubě.

  • Sušená rajčata krátce namočte do teplé vody, případně použijte olejovaná z konzervy.

  • Můžete přidat i opečený lilek, cuketu nebo jinou oblíbenou zeleninu.

  • Nahoru přidejte čerstvý zelený salát.


Tipy na servírování

 

  • Kachní prsa nakrájejte na šikmé plátky, naaranžujte je na talíř na zeleninový základ.

  • Přelijte lžící omáčky a ozdobte lístkem salátu.

  • Servírujte s bramborovým pyré, pečenými bramborami nebo domácí bagetkou.


Varianty a tipy:

 

  • Do omáčky můžete přidat borůvky nebo pomerančovou šťávu, pokud chcete sladší tón.

  • Kachní maso se hodí i ke zelí na víně nebo krokety.

  • Pokud se bojíte vysušení masa, použijte teploměr – ideální vnitřní teplota je cca 60–63 °C.

 

Kachní prsa si zaslouží čestné místo na každém slavnostním stole – ať už na rodinném obědě nebo romantické večeři. S tímto receptem si je připravíte jako z restaurace, a navíc bez zbytečných nervů. Dobrou chuť!


Zdroje: iletaky.cz, akcniceny.cz, kucharkaprodceru.cz, toprecepty.cz

 

Mohlo by Vás zajímat

Oblíbené obchody