Jak na dokonalé špekáčky k čarodějnicím? 5 fíglů, díky kterým budou chutnat nejlíp široko daleko

Recepty | 29. 4. 2025 | Pavel Němec
Pálení čarodějnic bez pořádně opečeného špekáčku? Nepředstavitelné! Tato česká klasika patří k ohni stejně neodmyslitelně jako čarodějnice na hranici. Poradíme vám, jak špekáčky připravit, tak, aby byly šťavnaté, křupavé a zmizely dřív, než stihnete otočit špejli.
Co se v článku dozvíte?
- Proč jsou špekáčky nepostradatelnou součástí pálení čarodějnic?
- Jak je připravit, aby byly dokonale propečené a plné chuti?
- Jaké přílohy a fígle pozvednou chuť na vyšší level?
- Na co si dát pozor při výběru?
Špekáčky na čarodějnice: Klasika, bez které se oheň neobejde
Pálení čarodějnic, to je svátek plný ohně, magie a… špekáčků. Tato pochoutka má v českých oslavách své pevné místo. Nezáleží na tom, jestli jste v malé vesnici nebo v městském parku – všude voní dým, peče se chléb a na klacíku se pomalu otáčí opečený špekáček.
Opékání špekáčků má dlouhou tradici, která se s pálením čarodějnic krásně propojila. Děti mají radost z dobrodružství, dospělí vzpomínají na své dětství – a všichni si společně užívají jednoduchost této oblíbené pochoutky.
5 triků, jak připravit špekáčky k dokonalosti?
I obyčejný špekáček se může proměnit v delikatesu. Stačí znát pár jednoduchých triků:
- Nařezat, ale s rozumem
Před opékáním špekáček vždy nařízněte do kříže nebo spirály – kůže se pak nepřipálí a tuk se krásně vypeče. Pozor ale na příliš hluboké řezy, jinak se špekáček rozpadne. - Oheň jako základ úspěchu
Ideální je rozkvétající žhavý popel, ne plameny. Oheň musí být dostatečně silný, aby propekl, ale ne tak žhavý, aby spálil povrch během pár vteřin. - Marináda pro fajnšmekry
Chcete špekáčky s twistem? Potřete je směsí z medu, hořčice a trošky piva. Nechte pár minut vsáknout – výsledkem bude karamelizovaná chuťová bomba. - Nepodceňte výběr
Správný špekáček má aspoň 40 % masa, voní uzeninou a má pevné střevo. Čtěte etikety – i v akci se dají najít opravdu kvalitní kousky. - Doplňky, které udělají rozdíl
Hořčice je klasika, ale co třeba karamelizovaná cibulka, domácí kečup nebo bylinkový dip? K tomu voňavý kváskový chléb – a úspěch máte jistý.
Špekáčky k pálení čarodějnic patří stejně neodmyslitelně jako oheň a figurína čarodějnice. S pár triky je připravíte tak, že se po nich jen zapráší. A pokud je navíc seženete výhodně v akci, o to lépe chutnají.
Zdroje: AkcniCeny.cz, iletaky.cz