Dýňový džem s pomerančem a skořicí: Snadný recept na voňavou domácí marmeládu

Dýňový džem s pomerančem a skořicí: Snadný recept na voňavou domácí marmeládu

Recepty | 28. 9. 2025 | Marie Procházková

Podzimní dýně nemusí končit jen v polévce nebo rizotu. Vyzkoušejte originální dýňový džem s pomerančem a skořicí, který překvapí svou jemnou chutí, vůní a využitím. Hodí se k pečivu, do jogurtu i k sýrům a stane se nečekaným hitem vašeho podzimního zavařování.

 

Co se v článku dozvíte?

  • Jak připravit dýňový džem krok za krokem?
  • Proč je dýně ideální na zavařování?
  • Jaké tipy zlepší chuť i skladování domácí marmelády?

 

Dýně Hokkaido patří k nejoblíbenějším podzimním surovinám. Její sladká chuť a přirozená krémová konzistence se skvěle hodí k přípravě domácího džemu. V kombinaci s pomerančem a skořicí získá marmeláda jemně kořeněný nádech, který připomene vánoční atmosféru. Tento recept využívá jednoduchý postup a běžně dostupné ingredience, takže je ideální i pro začátečníky. Dýňový džem se hodí nejen na čerstvé pečivo, ale i k sýrům či do dezertů a jeho barva vnáší do spíže doslova kousek podzimu.

 

Recept na dýňový džem s pomerančem a skořicí

 

(Foto: canva.com)

 

Ingredience (cca 6 sklenic po 250 ml):

  • 1 kg dýně Hokkaido
  • 3 pomeranče (šťáva i kůra z bio plodů)
  • 2 jablka
  • 500 g cukru krupice
  • 1 balíček želírovacího cukru 2:1
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 vanilkový lusk nebo 1 lžička vanilkového extraktu

 

Postup:

  1. Dýni omyjte, rozkrojte, zbavte semínek a nakrájejte na menší kostky.
  2. Pomeranče důkladně omyjte, z jednoho nastrouhejte kůru a z všech vymačkejte šťávu.
  3. Jablka oloupejte a nakrájejte na kostičky.
  4. Do velkého hrnce vložte dýni, jablka, pomerančovou šťávu a kůru. Přilijte trochu vody a duste, dokud nebude dýně měkká.
  5. Směs rozmixujte tyčovým mixérem dohladka.
  6. Přidejte cukr, želírovací cukr, skořici a vanilku. Za stálého míchání vařte asi 5 minut, dokud směs nezhoustne.
  7. Ještě horký džem nalijte do sterilizovaných sklenic, uzavřete a otočte dnem vzhůru, dokud nevychladnou.

 

Tipy na vylepšení receptu

 

  • Pro výraznější chuť můžete přidat trochu zázvoru nebo špetku muškátového oříšku.
  • Pokud máte rádi jemnější džem, propasírujte směs přes sítko.
  • Džem skladujte na chladném a tmavém místě, po otevření v lednici a spotřebujte do týdne.
  • Skvěle se hodí i jako náplň do lineckého cukroví nebo palačinek.

 

Zdroje: AkcniCeny.cz, iletaky.cz

Mohlo by Vás zajímat

Oblíbené obchody