Vláčná dýňová bábovka se skořicí a ořechy: podzimní recept plný vůní

Recepty | 10. 10. 2025 | Marie Procházková
Dýňová bábovka je symbolem podzimu – nadýchaná, voňavá a plná hřejivého koření. Spojuje jemnost dýňového pyré s křupavostí ořechů a vůní skořice, která provoní celý byt. Ideální dezert ke kávě i k nedělní snídani.
Co se v článku dozvíte?
- Proč je dýňová bábovka tak oblíbený podzimní dezert?
- Jak připravit dýňové pyré, aby bylo dokonale jemné?
- Jak bábovku ozvláštnit čokoládou nebo polevou?
Kouzlo podzimní dýňové bábovky
Jakmile se ochladí a listí začne zlátnout, přichází ideální čas na pečení s dýní. Její přirozená sladkost a krémová konzistence dodávají těstu vláčnost, zatímco skořice, hřebíček a muškátový oříšek bábovku promění v dezert, který voní po podzimu. Dýňová bábovka je navíc jednoduchá na přípravu – zvládne ji i ten, kdo peče jen občas.
Jak připravit to nejjemnější těsto?
Použijte pyré z pečené dýně Hokkaido nebo máslové dýně – ta má výraznější chuť a krásnou barvu. Pyré musí být hladké a zcela vychladlé. Olej zajistí, že těsto zůstane měkké, zatímco kombinace třtinového cukru a koření vytvoří nezaměnitelnou vůni. Důležité je těsto nemíchat příliš dlouho, aby bábovka neztratila lehkost.
Recept na dýňovou bábovku

Ingredience (na 1 formu bábovky):
- 300 g hladké mouky
- 250 g dýňového pyré
- 150 g třtinového cukru
- 100 ml rostlinného oleje
- 3 vejce
- 1 prášek do pečiva
- 1 lžička mleté skořice
- špetka muškátového oříšku
- špetka soli
- hrst nasekaných vlašských ořechů (volitelné)
Postup:
- Předehřejte troubu na 180 °C a formu na bábovku vymažte tukem a vysypte moukou.
- V míse prošlehejte vejce s cukrem, přidejte olej a dýňové pyré.
- Smíchejte mouku, prášek do pečiva, koření a sůl, poté suché přísady zapracujte do mokré směsi.
- Nakonec vmíchejte ořechy a těsto nalijte do formy.
- Pečte asi 45–50 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nezůstane suchá.
- Bábovku nechte 10 minut odpočívat, vyklopte a nechte vychladnout.
Tipy na podzimní obměny
- S čokoládou: Do těsta přimíchejte nasekanou hořkou čokoládu nebo čokoládové kapky.
- S polevou: Citronová nebo vanilková poleva bábovku nejen ozdobí, ale zvýrazní i chuť dýně.
- S kokosem: Přidejte pár lžic strouhaného kokosu pro jemnější chuť a vláčnější těsto.
- S jablky: Pro šťavnatější výsledek přidejte nastrouhané jablko.
Bábovku uchovávejte v uzavřené dóze nebo zabalenou v utěrce – vydrží vláčná i několik dní.
Zdroje: AkcniCeny.cz, iletaky.cz