Vláčná dýňová bábovka se skořicí a ořechy: podzimní recept plný vůní

Vláčná dýňová bábovka se skořicí a ořechy: podzimní recept plný vůní

Recepty | 10. 10. 2025 | Marie Procházková

Dýňová bábovka je symbolem podzimu – nadýchaná, voňavá a plná hřejivého koření. Spojuje jemnost dýňového pyré s křupavostí ořechů a vůní skořice, která provoní celý byt. Ideální dezert ke kávě i k nedělní snídani.

 

Co se v článku dozvíte?

  • Proč je dýňová bábovka tak oblíbený podzimní dezert?
  • Jak připravit dýňové pyré, aby bylo dokonale jemné?
  • Jak bábovku ozvláštnit čokoládou nebo polevou?

 

Kouzlo podzimní dýňové bábovky

 

Jakmile se ochladí a listí začne zlátnout, přichází ideální čas na pečení s dýní. Její přirozená sladkost a krémová konzistence dodávají těstu vláčnost, zatímco skořice, hřebíček a muškátový oříšek bábovku promění v dezert, který voní po podzimu. Dýňová bábovka je navíc jednoduchá na přípravu – zvládne ji i ten, kdo peče jen občas.

 

Jak připravit to nejjemnější těsto?

 

Použijte pyré z pečené dýně Hokkaido nebo máslové dýně – ta má výraznější chuť a krásnou barvu. Pyré musí být hladké a zcela vychladlé. Olej zajistí, že těsto zůstane měkké, zatímco kombinace třtinového cukru a koření vytvoří nezaměnitelnou vůni. Důležité je těsto nemíchat příliš dlouho, aby bábovka neztratila lehkost.

 

Recept na dýňovou bábovku

 

(Foto: canva.com)

 

Ingredience (na 1 formu bábovky):

  • 300 g hladké mouky
  • 250 g dýňového pyré
  • 150 g třtinového cukru
  • 100 ml rostlinného oleje
  • 3 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 lžička mleté skořice
  • špetka muškátového oříšku
  • špetka soli
  • hrst nasekaných vlašských ořechů (volitelné)

 

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 180 °C a formu na bábovku vymažte tukem a vysypte moukou.
  2. V míse prošlehejte vejce s cukrem, přidejte olej a dýňové pyré.
  3. Smíchejte mouku, prášek do pečiva, koření a sůl, poté suché přísady zapracujte do mokré směsi.
  4. Nakonec vmíchejte ořechy a těsto nalijte do formy.
  5. Pečte asi 45–50 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nezůstane suchá.
  6. Bábovku nechte 10 minut odpočívat, vyklopte a nechte vychladnout.

 

Tipy na podzimní obměny

 

  • S čokoládou: Do těsta přimíchejte nasekanou hořkou čokoládu nebo čokoládové kapky.
  • S polevou: Citronová nebo vanilková poleva bábovku nejen ozdobí, ale zvýrazní i chuť dýně.
  • S kokosem: Přidejte pár lžic strouhaného kokosu pro jemnější chuť a vláčnější těsto.
  • S jablky: Pro šťavnatější výsledek přidejte nastrouhané jablko.

Bábovku uchovávejte v uzavřené dóze nebo zabalenou v utěrce – vydrží vláčná i několik dní.

 

Zdroje: AkcniCeny.cz, iletaky.cz

Mohlo by Vás zajímat

Oblíbené obchody