Recept na dýňový koláč na plech jako ideální dezert k odpolední kávě

Recept na dýňový koláč na plech jako ideální dezert k odpolední kávě

Recepty | 27. 9. 2025 | Marie Procházková

Dýňový koláč na plech je jednoduchý a voňavý dezert, který zvládne připravit i úplný začátečník. Hodí se na rodinné posezení, podzimní oslavu i jako sladká tečka k odpolední kávě. Díky šťavnaté dýni zůstává koláč vláčný i několik dní a jeho chuť je příjemně kořeněná.

 

Co se v článku dozvíte?

  • Jak připravit snadný dýňový koláč na plech?
  • Jaké ingredience budete potřebovat?
  • Jak docílit vláčného těsta a výrazné chuti?
  • Jak podávat a uchovat tento podzimní dezert?

 

Dýňový koláč patří k oblíbeným podzimním receptům, které dokážou provonět celý domov. Na rozdíl od klasických bábovek či buchet přináší originální chuť dýně, která je v kombinaci se skořicí a vanilkou nezaměnitelná. Tento recept je připravený tak, aby jej zvládl i ten, kdo peče jen příležitostně. Díky plechu si můžete být jistí, že koláč vystačí pro celou rodinu, a ještě zůstane na druhý den k snídani nebo na svačinu.

 

Recept na dýňový koláč na plech

 

(Foto: canva.com)

 

Ingredience (cca 12 porcí):

  • 400 g dýňového pyré (z Hokkaido nebo máslové dýně)
  • 250 g polohrubé mouky
  • 150 g cukru krupice
  • 100 ml oleje
  • 3 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka soli

 

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 180 °C a plech vyložte pečicím papírem.
  2. V míse vyšlehejte vejce s cukrem a vanilkovým cukrem do světlé pěny.
  3. Přidejte olej a dýňové pyré, dobře promíchejte.
  4. Mouku smíchejte s práškem do pečiva, skořicí a solí a postupně zapracujte do tekuté směsi.
  5. Těsto nalijte na připravený plech a rovnoměrně rozetřete.
  6. Pečte 25–30 minut, dokud nebude špejle zapíchnutá do středu suchá.
  7. Nechte vychladnout, nakrájejte na kostky a podávejte.

 

Tipy na vylepšení receptu


Pokud máte rádi výraznější chuť, přidejte do těsta i špetku mletého zázvoru či muškátového oříšku. Koláč můžete po upečení posypat moučkovým cukrem, polít citronovou polevou nebo ozdobit čerstvým krémem z mascarpone. Díky vláčné konzistenci vydrží koláč několik dní čerstvý, stačí ho uchovávat v uzavřené dóze.

 

Zdroje: AkcniCeny.cz, iletaky.cz

Mohlo by Vás zajímat

Oblíbené obchody