Jak zavařit jablka na štrúdl nebo do kaše: Pyré, které si zamilujete

Recepty | 12. 10. 2025 | Marie Procházková
Podzimní jablka jsou ideální pro domácí zavařování. Ať už z nich připravíte kompot, kousky do štrúdlu nebo jemné pyré, získáte zásobu na celou zimu. Ukážeme vám, jak jablka snadno zavařit klasicky i moderními způsoby – třeba v troubě nebo dokonce v myčce na nádobí.
Co se v článku dozvíte?
- Jaké druhy jablek jsou ideální na zavařování?
- Jak zavařit jablka klasicky, v troubě i v myčce?
- Jak připravit lahodné jablečné pyré bez cukru?
- Jak zavařená jablka skladovat a použít během zimy?
Proč zavařovat jablka právě teď?
Podzim je obdobím, kdy jablka dozrávají v plné síle – šťavnatá, voňavá a ideální k uchování na zimu. Zavařování je přitom způsob, jak si jejich chuť užít i v lednu. Navíc se dá přizpůsobit vašemu času i vybavení – od klasického hrnce až po moderní metody, které šetří energii i práci.
Jaké jablka se hodí na zavařování?
Na kompot nebo kousky do štrúdlu jsou nejlepší tvrdší odrůdy, které drží tvar – například Golden Delicious nebo Rubin. Pro pyré a přesnídávky se naopak hodí měkčí jablka s výraznou chutí, jako jsou Jonagold či Gala. Ideální je kombinace sladkých a kyselejších druhů, aby výsledná chuť byla vyvážená i bez přidaného cukru.
Jak připravit jablečné pyré?

Ingredience (na cca 4 sklenice po 250 ml):
- 1,5 kg jablek
- 100 ml vody
- ½ lžičky skořice (volitelné)
- 1 lžička vanilkového extraktu nebo zrníčka z lusku
- šťáva z půlky citronu
Postup:
- Jablka oloupejte, zbavte jadřinců a nakrájejte na menší kousky.
- V hrnci přiveďte k varu vodu s citronovou šťávou a přidejte jablka.
- Vařte 10–15 minut, dokud nezměknou. Přidejte skořici a vanilku.
- Směs rozmixujte dohladka, a ještě horkou naplňte do sterilních sklenic.
- Sklenice uzavřete a sterilujte 20 minut při 85 °C – buď v hrnci s vodou, troubě nebo myčce.
Zavařování v troubě a v myčce: jednoduché triky
Pokud se vám nechce stát u sporáku, zkuste moderní způsoby. V troubě nastavte 180 °C, sklenice postavte na plech s vodou a pečte 30 minut, dokud se nezačnou tvořit bublinky. V myčce na nádobí využijte cyklus s teplotou alespoň 70 °C – sklenice dobře utěsněte a umístěte je dnem dolů do spodního koše.
Tipy, jak zavařená jablka využít v zimě
Jablečné pyré můžete přidat do ovesné kaše, lívanců, jogurtu nebo použít jako náplň do štrúdlu. Pokud jste jej zavařili bez cukru, hodí se i pro děti. Sklenice skladujte na tmavém a chladném místě – ideálně ve spíži nebo sklepě. Po otevření uchovávejte v lednici a spotřebujte do týdne.
Zdroje: AkcniCeny.cz, iletaky.cz