Jak zavařit jablka na štrúdl nebo do kaše: Pyré, které si zamilujete

Jak zavařit jablka na štrúdl nebo do kaše: Pyré, které si zamilujete

Recepty | 12. 10. 2025 | Marie Procházková

Podzimní jablka jsou ideální pro domácí zavařování. Ať už z nich připravíte kompot, kousky do štrúdlu nebo jemné pyré, získáte zásobu na celou zimu. Ukážeme vám, jak jablka snadno zavařit klasicky i moderními způsoby – třeba v troubě nebo dokonce v myčce na nádobí.

 

Co se v článku dozvíte?

  • Jaké druhy jablek jsou ideální na zavařování?
  • Jak zavařit jablka klasicky, v troubě i v myčce?
  • Jak připravit lahodné jablečné pyré bez cukru?
  • Jak zavařená jablka skladovat a použít během zimy?

 

Proč zavařovat jablka právě teď?


Podzim je obdobím, kdy jablka dozrávají v plné síle – šťavnatá, voňavá a ideální k uchování na zimu. Zavařování je přitom způsob, jak si jejich chuť užít i v lednu. Navíc se dá přizpůsobit vašemu času i vybavení – od klasického hrnce až po moderní metody, které šetří energii i práci.

 

Jaké jablka se hodí na zavařování?


Na kompot nebo kousky do štrúdlu jsou nejlepší tvrdší odrůdy, které drží tvar – například Golden Delicious nebo Rubin. Pro pyré a přesnídávky se naopak hodí měkčí jablka s výraznou chutí, jako jsou Jonagold či Gala. Ideální je kombinace sladkých a kyselejších druhů, aby výsledná chuť byla vyvážená i bez přidaného cukru.

 

Jak připravit jablečné pyré?

 

(Foto: canva.com)

 

Ingredience (na cca 4 sklenice po 250 ml):

  • 1,5 kg jablek
  • 100 ml vody
  • ½ lžičky skořice (volitelné)
  • 1 lžička vanilkového extraktu nebo zrníčka z lusku
  • šťáva z půlky citronu

 

Postup:

  1. Jablka oloupejte, zbavte jadřinců a nakrájejte na menší kousky.
  2. V hrnci přiveďte k varu vodu s citronovou šťávou a přidejte jablka.
  3. Vařte 10–15 minut, dokud nezměknou. Přidejte skořici a vanilku.
  4. Směs rozmixujte dohladka, a ještě horkou naplňte do sterilních sklenic.
  5. Sklenice uzavřete a sterilujte 20 minut při 85 °C – buď v hrnci s vodou, troubě nebo myčce.

 

Zavařování v troubě a v myčce: jednoduché triky


Pokud se vám nechce stát u sporáku, zkuste moderní způsoby. V troubě nastavte 180 °C, sklenice postavte na plech s vodou a pečte 30 minut, dokud se nezačnou tvořit bublinky. V myčce na nádobí využijte cyklus s teplotou alespoň 70 °C – sklenice dobře utěsněte a umístěte je dnem dolů do spodního koše.

 

Tipy, jak zavařená jablka využít v zimě


Jablečné pyré můžete přidat do ovesné kaše, lívanců, jogurtu nebo použít jako náplň do štrúdlu. Pokud jste jej zavařili bez cukru, hodí se i pro děti. Sklenice skladujte na tmavém a chladném místě – ideálně ve spíži nebo sklepě. Po otevření uchovávejte v lednici a spotřebujte do týdne.

 

Zdroje: AkcniCeny.cz, iletaky.cz

Mohlo by Vás zajímat

Oblíbené obchody