Smaženice, kulajda i houbový tatarák: Nejlepší recepty z čerstvě nasbíraných hub

Recepty | 5. 8. 2025 | Lucie Horáková
Vrátili jste se z lesa s košíkem plným voňavých hub a nevíte, co z nich připravit? Inspirujte se třemi klasickými, rychlými a výtečnými recepty – ideálními pro podzimní dny a skvělou chuť čerstvých lesních hub.
Co se v článku dozvíte?
- Jak připravit tradiční českou smaženici?
- Jaké houby se hodí do kulajdy?
- Jak na moderní houbový tatarák krok za krokem?
Smaženice: Nejrychlejší pochoutka z lesa

Smaženice je stálicí české kuchyně, která vyniká jednoduchostí i chutí. Nejlépe chutná ze směsi čerstvých lesních hub – hřibů, klouzků, lišek nebo holubinek.
Ingredience:
- 400 g čerstvých hub
- 1 cibule
- 3 vejce
- 2 lžíce másla nebo sádla
- sůl, pepř
- kmín
- čerstvá petrželka (volitelné)
Postup:
Na pánvi rozpusťte máslo, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a nechte zesklovatět. Přisypte očištěné a pokrájené houby, osolte, opepřete, přidejte špetku kmínu a duste asi 10 minut, dokud houby nepustí a neodpaří vodu. Nakonec vlijte rozšlehaná vejce a míchejte, dokud neztuhnou. Podávejte s čerstvým chlebem, opečeným toastem nebo vařenými bramborami. Na talíři můžete dozdobit čerstvou petrželkou.
Kulajda: Krémová polévka s vejcem a koprem

Na rozdíl od jiných houbových polévek je kulajda typická svou nakyslou chutí a výrazným aroma kopru. Díky smetaně a bramborám je krásně sytá a jemná.
Ingredience:
- 200 g čerstvých hub
- 4 brambory
- 1 litr vývaru nebo vody
- 200 ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce octa
- 1 lžíce hladké mouky
- 2 vejce
- hrst čerstvého kopru
- sůl, pepř, nové koření, bobkový list
Postup:
Do hrnce nalijte vývar, přidejte oloupané a pokrájené brambory, nové koření, bobkový list a vařte 10 minut. Přisypte nakrájené houby a vařte dalších 10 minut. Mezitím rozmíchejte smetanu s moukou a pomalu ji vlijte do polévky. Za stálého míchání povařte ještě 5 minut, dochuťte solí, pepřem a octem. Nakonec vmíchejte nasekaný kopr a do každého talíře vyklepněte ztracené vejce nebo přidejte natvrdo vařené půlky vajec.
Houbový tatarák: Moderní chuťovka, která překvapí

Tatarák z hub je originální vegetariánská varianta klasiky, která nezklame. Nejvhodnější jsou čerstvé žampiony, které se konzumují syrové.
Ingredience:
- 250 g bílých žampionů
- 1 malá cibule
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 1 lžíce kečupu
- 1 lžička worcesterské omáčky
- mletá paprika, pepř, sůl
- pažitka nebo petrželka na ozdobu
Postup:
Žampiony očistěte a velmi najemno nasekejte (nebo rozmixujte nahrubo v mixéru). Přidejte jemně nakrájenou cibuli a ostatní ingredience, dobře promíchejte a podle chuti dochuťte solí a pepřem. Nechte chvíli odležet v lednici. Podávejte s topinkami nebo čerstvým pečivem, ozdobené bylinkami.
Jak houby správně očistit a skladovat?
- Houby vždy čistěte nasucho pomocí kartáčku nebo nožíku – nikdy je nemáčejte.
- Pokud je potřeba je opláchnout, dělejte to rychle pod tekoucí vodou a hned osušte.
- V lednici je skladujte v papírovém sáčku, nikdy ne v plastu.
- Pro delší uchování je ideální houby usušit, zamrazit nebo naložit do octa.
Zdroje: AkcniCeny.cz, iletaky.cz