Smaženice, kulajda i houbový tatarák: Nejlepší recepty z čerstvě nasbíraných hub

Smaženice, kulajda i houbový tatarák: Nejlepší recepty z čerstvě nasbíraných hub

Recepty | 5. 8. 2025 | Lucie Horáková

Vrátili jste se z lesa s košíkem plným voňavých hub a nevíte, co z nich připravit? Inspirujte se třemi klasickými, rychlými a výtečnými recepty – ideálními pro podzimní dny a skvělou chuť čerstvých lesních hub.

 

Co se v článku dozvíte?

  • Jak připravit tradiční českou smaženici?
  • Jaké houby se hodí do kulajdy?
  • Jak na moderní houbový tatarák krok za krokem?

 

Smaženice: Nejrychlejší pochoutka z lesa

 

(Foto: canva.com)

 

Smaženice je stálicí české kuchyně, která vyniká jednoduchostí i chutí. Nejlépe chutná ze směsi čerstvých lesních hub – hřibů, klouzků, lišek nebo holubinek.

 

Ingredience:

  • 400 g čerstvých hub
  • 1 cibule
  • 3 vejce
  • 2 lžíce másla nebo sádla
  • sůl, pepř
  • kmín
  • čerstvá petrželka (volitelné)

 

Postup:
Na pánvi rozpusťte máslo, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a nechte zesklovatět. Přisypte očištěné a pokrájené houby, osolte, opepřete, přidejte špetku kmínu a duste asi 10 minut, dokud houby nepustí a neodpaří vodu. Nakonec vlijte rozšlehaná vejce a míchejte, dokud neztuhnou. Podávejte s čerstvým chlebem, opečeným toastem nebo vařenými bramborami. Na talíři můžete dozdobit čerstvou petrželkou.

 

Kulajda: Krémová polévka s vejcem a koprem

 

(Foto: canva.com)

 

Na rozdíl od jiných houbových polévek je kulajda typická svou nakyslou chutí a výrazným aroma kopru. Díky smetaně a bramborám je krásně sytá a jemná.

 

Ingredience:

  • 200 g čerstvých hub
  • 4 brambory
  • 1 litr vývaru nebo vody
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce octa
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 2 vejce
  • hrst čerstvého kopru
  • sůl, pepř, nové koření, bobkový list

 

Postup:
Do hrnce nalijte vývar, přidejte oloupané a pokrájené brambory, nové koření, bobkový list a vařte 10 minut. Přisypte nakrájené houby a vařte dalších 10 minut. Mezitím rozmíchejte smetanu s moukou a pomalu ji vlijte do polévky. Za stálého míchání povařte ještě 5 minut, dochuťte solí, pepřem a octem. Nakonec vmíchejte nasekaný kopr a do každého talíře vyklepněte ztracené vejce nebo přidejte natvrdo vařené půlky vajec.

 

Houbový tatarák: Moderní chuťovka, která překvapí

 

(Foto: canva.com)

 

Tatarák z hub je originální vegetariánská varianta klasiky, která nezklame. Nejvhodnější jsou čerstvé žampiony, které se konzumují syrové.

 

Ingredience:

  • 250 g bílých žampionů
  • 1 malá cibule
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1 lžíce kečupu
  • 1 lžička worcesterské omáčky
  • mletá paprika, pepř, sůl
  • pažitka nebo petrželka na ozdobu

 

Postup:
Žampiony očistěte a velmi najemno nasekejte (nebo rozmixujte nahrubo v mixéru). Přidejte jemně nakrájenou cibuli a ostatní ingredience, dobře promíchejte a podle chuti dochuťte solí a pepřem. Nechte chvíli odležet v lednici. Podávejte s topinkami nebo čerstvým pečivem, ozdobené bylinkami.

 

Jak houby správně očistit a skladovat?

 

  • Houby vždy čistěte nasucho pomocí kartáčku nebo nožíku – nikdy je nemáčejte.
  • Pokud je potřeba je opláchnout, dělejte to rychle pod tekoucí vodou a hned osušte.
  • V lednici je skladujte v papírovém sáčku, nikdy ne v plastu.
  • Pro delší uchování je ideální houby usušit, zamrazit nebo naložit do octa.

 

Zdroje: AkcniCeny.cz, iletaky.cz

Mohlo by Vás zajímat

Oblíbené obchody