Recept na tvarohovou buchtu se švestkami: Jednoduchý a vláčný moučník

Recepty | 30. 9. 2025 | Lucie Horáková
Tvarohová buchta se švestkami je tradiční moučník, který voní po domově a sezónních dobrotách. Spojuje jemnost tvarohu, sladkokyselou chuť švestek a vláčné těsto, které se doslova rozplývá na jazyku. Připravíte ji snadno, ať už pro nedělní rodinný oběd, nebo jen tak k odpolední kávě.
Co se v článku dozvíte?
- Jaký je původ a tradice tvarohové buchty?
- Jak připravit jednoduchý recept krok za krokem?
- Jaké tipy a triky využít pro ještě lepší výsledek?
Buchty a koláče s ovocem mají v české kuchyni dlouhou tradici. Tvarohová buchta se švestkami patří mezi klasické moučníky, které se připravují především na konci léta a začátkem podzimu, kdy švestky dozrávají. Díky tvarohu je vláčná a lehká, a proto se hodí nejen k nedělní kávě, ale i jako sladká tečka po obědě. Variabilita tohoto receptu umožňuje použít i jiné druhy ovoce – například meruňky, borůvky či jablka.
Recept na tvarohovou buchtu se švestkami

Ingredience (na 12 porcí):
- 300 g polohrubé mouky
- 150 g cukru krupice
- 100 g másla (rozpuštěného)
- 3 vejce
- 250 g měkkého tvarohu
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- 100 ml mléka
- špetka soli
- cca 400 g švestek (vypeckovaných a rozkrojených)
Postup:
- Předehřejte troubu na 180 °C a vymažte plech máslem nebo vyložte pečicím papírem.
- V míse vyšlehejte vejce s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny.
- Přidejte tvaroh, mléko a rozpuštěné máslo, vše dobře promíchejte.
- Postupně zapracujte mouku smíchanou s práškem do pečiva a špetkou soli, vznikne hladké těsto.
- Těsto nalijte na připravený plech a rovnoměrně rozetřete.
- Na povrch poklaďte švestky řeznou stranou nahoru.
- Pečte přibližně 35–40 minut, dokud není buchta krásně zlatavá a propečená.
- Po vychladnutí můžete pocukrovat moučkovým cukrem.
Tipy na vylepšení receptu
Pro výraznější chuť posypte švestky mletou skořicí nebo trochou mletého hřebíčku. Pokud chcete buchtu ještě šťavnatější, přidejte na švestky drobenku z mouky, másla a cukru. Skvěle chutná i s kopečkem šlehačky či zakysanou smetanou. Uchovávejte ji zakrytou při pokojové teplotě, aby zůstala vláčná i druhý den.
Zdroje: AkcniCeny.cz, iletaky.cz