Recept na tvarohovou buchtu se švestkami: Jednoduchý a vláčný moučník

Recept na tvarohovou buchtu se švestkami: Jednoduchý a vláčný moučník

Recepty | 30. 9. 2025 | Lucie Horáková

Tvarohová buchta se švestkami je tradiční moučník, který voní po domově a sezónních dobrotách. Spojuje jemnost tvarohu, sladkokyselou chuť švestek a vláčné těsto, které se doslova rozplývá na jazyku. Připravíte ji snadno, ať už pro nedělní rodinný oběd, nebo jen tak k odpolední kávě.

 

Co se v článku dozvíte?

  • Jaký je původ a tradice tvarohové buchty?
  • Jak připravit jednoduchý recept krok za krokem?
  • Jaké tipy a triky využít pro ještě lepší výsledek?

 

Buchty a koláče s ovocem mají v české kuchyni dlouhou tradici. Tvarohová buchta se švestkami patří mezi klasické moučníky, které se připravují především na konci léta a začátkem podzimu, kdy švestky dozrávají. Díky tvarohu je vláčná a lehká, a proto se hodí nejen k nedělní kávě, ale i jako sladká tečka po obědě. Variabilita tohoto receptu umožňuje použít i jiné druhy ovoce – například meruňky, borůvky či jablka.

 

Recept na tvarohovou buchtu se švestkami

 

(Foto: canva.com)

 

Ingredience (na 12 porcí):

  • 300 g polohrubé mouky
  • 150 g cukru krupice
  • 100 g másla (rozpuštěného)
  • 3 vejce
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • 100 ml mléka
  • špetka soli
  • cca 400 g švestek (vypeckovaných a rozkrojených)

 

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 180 °C a vymažte plech máslem nebo vyložte pečicím papírem.
  2. V míse vyšlehejte vejce s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny.
  3. Přidejte tvaroh, mléko a rozpuštěné máslo, vše dobře promíchejte.
  4. Postupně zapracujte mouku smíchanou s práškem do pečiva a špetkou soli, vznikne hladké těsto.
  5. Těsto nalijte na připravený plech a rovnoměrně rozetřete.
  6. Na povrch poklaďte švestky řeznou stranou nahoru.
  7. Pečte přibližně 35–40 minut, dokud není buchta krásně zlatavá a propečená.
  8. Po vychladnutí můžete pocukrovat moučkovým cukrem.

 

Tipy na vylepšení receptu


Pro výraznější chuť posypte švestky mletou skořicí nebo trochou mletého hřebíčku. Pokud chcete buchtu ještě šťavnatější, přidejte na švestky drobenku z mouky, másla a cukru. Skvěle chutná i s kopečkem šlehačky či zakysanou smetanou. Uchovávejte ji zakrytou při pokojové teplotě, aby zůstala vláčná i druhý den.

 

Zdroje: AkcniCeny.cz, iletaky.cz

Mohlo by Vás zajímat

Oblíbené obchody