Jogurtové těsto jako od babičky: Sladké koláče i voňavá pizza bez kynutí

Jogurtové těsto jako od babičky: Sladké koláče i voňavá pizza bez kynutí

Recepty | 29. 10. 2025 | Marie Procházková

Jogurtové těsto si získalo oblibu pro svou jednoduchost, nadýchanou strukturu a univerzálnost. Stačí pár surovin a během chvilky připravíte dokonalý základ na koláče, buchty i slané pečivo. Bez kynutí, bez zdlouhavého čekání, a přesto dokonale vláčné.

 

Co se v článku dozvíte?

  • Proč je jogurtové těsto tak oblíbené?
  • Jaké má výhody oproti klasickým těstům?
  • Jak si připravit univerzální těsto krok za krokem?
  • Jak ho využít na sladko i na slano?

 

Jogurtové těsto – univerzální základ pro rychlé a nadýchané pečení


Jogurtové těsto patří mezi nejoblíbenější recepty posledních let. Jeho kouzlo spočívá v jednoduchosti a jistotě, že se povede opravdu každému. Jogurt dodává těstu vláčnost a jemnost, zatímco absence kynutí šetří čas. Místo čekání, až těsto vyroste, ho můžete rovnou použít – na koláč, pizzu, lívance nebo buchtu. Ať už sáhnete po bílém, řeckém nebo ochuceném jogurtu, výsledek bude vždycky nadýchaný a vláčný.

 

Recept na univerzální jogurtové těsto

 

(Foto: canva.com)


Ingredience (na 1 plech nebo 4 porce pizzy):

  • 250 g hladké mouky
  • 150 g bílého jogurtu (nejlépe řeckého)
  • 50 ml oleje
  • 1 vejce (lze vynechat)
  • 1 prášek do pečiva
  • špetka soli (na slané pečení) nebo 2 lžíce cukru (na sladké)

 

Postup:
V míse smíchejte mouku s práškem do pečiva a solí či cukrem. Přidejte jogurt, vejce a olej. Vypracujte hladké, nelepivé těsto – podle potřeby přidejte trochu mouky nebo jogurtu. Těsto ihned použijte, není třeba ho nechávat kynout. Na sladko ho můžete rozválet a poklást ovocem, tvarohem či drobenkou, na slano natřít rajčatovým základem a doplnit sýrem, zeleninou nebo šunkou. Pečte při 180 °C asi 20–25 minut dozlatova.

 

Tipy na vylepšení a skladování


Do sladké verze přidejte citronovou kůru, vanilkový cukr nebo trochu skořice. Slanou variantu můžete obohatit o sušené bylinky, nastrouhaný sýr nebo celozrnnou mouku. Jogurtové těsto lze připravit i bez vajec – zachová si svou vláčnost díky jogurtu a oleji. Pokud vám těsto zbyde, zabalte ho do fólie a uchovejte v lednici až 2 dny. Dobře snáší i zamrazení.

 

Zdroje: AkcniCeny.cz, iletaky.cz

Mohlo by Vás zajímat

Oblíbené obchody