Jogurtové těsto jako od babičky: Sladké koláče i voňavá pizza bez kynutí
Recepty | 29. 10. 2025 | Marie Procházková
Jogurtové těsto si získalo oblibu pro svou jednoduchost, nadýchanou strukturu a univerzálnost. Stačí pár surovin a během chvilky připravíte dokonalý základ na koláče, buchty i slané pečivo. Bez kynutí, bez zdlouhavého čekání, a přesto dokonale vláčné.
Co se v článku dozvíte?
- Proč je jogurtové těsto tak oblíbené?
- Jaké má výhody oproti klasickým těstům?
- Jak si připravit univerzální těsto krok za krokem?
- Jak ho využít na sladko i na slano?
Jogurtové těsto – univerzální základ pro rychlé a nadýchané pečení
Jogurtové těsto patří mezi nejoblíbenější recepty posledních let. Jeho kouzlo spočívá v jednoduchosti a jistotě, že se povede opravdu každému. Jogurt dodává těstu vláčnost a jemnost, zatímco absence kynutí šetří čas. Místo čekání, až těsto vyroste, ho můžete rovnou použít – na koláč, pizzu, lívance nebo buchtu. Ať už sáhnete po bílém, řeckém nebo ochuceném jogurtu, výsledek bude vždycky nadýchaný a vláčný.
Recept na univerzální jogurtové těsto
Ingredience (na 1 plech nebo 4 porce pizzy):
- 250 g hladké mouky
- 150 g bílého jogurtu (nejlépe řeckého)
- 50 ml oleje
- 1 vejce (lze vynechat)
- 1 prášek do pečiva
- špetka soli (na slané pečení) nebo 2 lžíce cukru (na sladké)
Postup:
V míse smíchejte mouku s práškem do pečiva a solí či cukrem. Přidejte jogurt, vejce a olej. Vypracujte hladké, nelepivé těsto – podle potřeby přidejte trochu mouky nebo jogurtu. Těsto ihned použijte, není třeba ho nechávat kynout. Na sladko ho můžete rozválet a poklást ovocem, tvarohem či drobenkou, na slano natřít rajčatovým základem a doplnit sýrem, zeleninou nebo šunkou. Pečte při 180 °C asi 20–25 minut dozlatova.
Tipy na vylepšení a skladování
Do sladké verze přidejte citronovou kůru, vanilkový cukr nebo trochu skořice. Slanou variantu můžete obohatit o sušené bylinky, nastrouhaný sýr nebo celozrnnou mouku. Jogurtové těsto lze připravit i bez vajec – zachová si svou vláčnost díky jogurtu a oleji. Pokud vám těsto zbyde, zabalte ho do fólie a uchovejte v lednici až 2 dny. Dobře snáší i zamrazení.
Zdroje: AkcniCeny.cz, iletaky.cz