Jak připravit švestkový likér s hřebíčkem? Recept, který zahřeje na duši i na těle

Jak připravit švestkový likér s hřebíčkem? Recept, který zahřeje na duši i na těle

Recepty | 3. 10. 2025 | Jiří Veselý

Švestkový likér s hřebíčkem je tradiční domácí specialita, která krásně zahřeje v chladných podzimních dnech. Vůně pečených švestek a koření se dokonale hodí k dlouhým večerům a příjemnému posezení s rodinou či přáteli. Domácí varianta je navíc jednoduchá na přípravu a výsledkem je nápoj plný chuti i charakteru.

 

Co se v článku dozvíte?

  • Jaký je původ švestkového likéru?
  • Jak si připravit domácí švestkový likér krok za krokem?
  • Čím likér dochutit a jak jej správně skladovat?

 

Švestky jsou symbolem pozdního léta a podzimu a v české kuchyni mají své pevné místo. Likér z pečených švestek s hřebíčkem se hodí právě na toto období, kdy hledáme teplé, aromatické chutě. Díky koření získává nápoj plnou vůni a výraznou chuť, která potěší jak při večerním odpočinku, tak i jako originální pohoštění pro hosty. Výhodou domácí přípravy je, že si sladkost a kořenitost můžete snadno přizpůsobit podle sebe.

 

Recept na domácí švestkový likér s hřebíčkem

 

(Foto: canva.com)

 

Ingredience (cca 1,5 litru likéru):

  • 1 kg zralých švestek
  • 500 g cukru krupice
  • 1 vanilkový lusk nebo 1 balíček vanilkového cukru
  • 5–6 celých hřebíčků
  • 1 malá skořice (tyčinka)
  • 0,7 l kvalitní vodky nebo jemného lihu (40–50 %)
  • 200 ml vody

 

Postup:

  1. Švestky omyjte, rozpulte a vypeckujte. Dejte je do pekáče, posypte cukrem a přidejte hřebíček i skořici.
  2. Přidejte trochu vody a pečte v troubě při 180 °C asi 30 minut, dokud švestky nezměknou a nepustí šťávu.
  3. Nechte vychladnout, poté směs přelijte do velké sklenice nebo demižonu. Přidejte vanilku a zalijte alkoholem.
  4. Nechte louhovat minimálně 4 týdny na chladném a tmavém místě, občas protřepejte.
  5. Po uplynutí doby likér přeceďte přes jemné plátno nebo sítko, aby byl čirý.
  6. Rozlijte do lahví, dobře uzavřete a nechte ještě alespoň 1–2 týdny odležet.

 

Tipy na vylepšení a servírování

 

  • Pokud chcete výraznější chuť, přidejte i několik kuliček nového koření nebo kousek badyánu.
  • Část cukru můžete nahradit medem, který likéru dodá jemnější sladkost.
  • Podávejte vychlazený v malých skleničkách jako příjemný digestiv po jídle nebo při posezení s přáteli.
  • Uchovávejte v dobře uzavřených lahvích na chladném místě – ideálně ve spíži nebo sklepě. Takto vydrží i několik měsíců.

 

Zdroje: AkcniCeny.cz, iletaky.cz

Mohlo by Vás zajímat

Oblíbené obchody