Domácí kečup recept: trik s jablky, který dodá sladkost i hustotu

Domácí kečup recept: trik s jablky, který dodá sladkost i hustotu

Recepty | 15. 8. 2025 | Lucie Horáková

Domácí kečup je zdravější, chutnější a plný poctivých surovin. Přidání jablek je jednoduchý trik, díky kterému získáte přirozenou sladkost, sametovou hustotu a vyváženou chuť bez nutnosti přidávat velké množství cukru.

 

Co se v článku dozvíte?

  • Proč jsou jablka tajnou ingrediencí pro dokonalý domácí kečup?
  • Jaké druhy rajčat a jablek se hodí nejlépe?
  • Jak připravit kečup, tak, aby byl hustý a sladký bez cukru?
  • Jak kečup správně dochutit a uskladnit?

 

Proč dělat domácí kečup a jakou roli hrají jablka?

 

Kupovaný kečup často obsahuje velké množství cukru, konzervantů a umělých zahušťovadel. Domácí varianta vám umožní mít pod kontrolou nejen chuť, ale i kvalitu surovin. Jablka v receptu plní hned dvě funkce – dodají přirozenou sladkost a díky obsahu pektinu přirozeně zahustí omáčku. Navíc pomáhají vyvážit kyselost rajčat a vytvářejí jemnější chuťový profil.

 

Jaké suroviny budete potřebovat?

 

Na kvalitě výsledného kečupu záleží hlavně výběr rajčat a jablek. Ideální jsou masitá, sladká rajčata, například odrůdy San Marzano nebo Roma. Z jablek se hodí Jonagold nebo Golden Delicious, které jsou sladké a mají vyšší obsah pektinu.

 

Recept na domácí kečup

 

(Foto: canva.com)

 

Ingredience na cca 1,5 litru kečupu:

  • 2,5 kg zralých rajčat
  • 500 g sladkých jablek
  • 300 g cibule
  • 150 ml jablečného octa
  • 150 g třtinového cukru (lze snížit či vynechat podle sladkosti jablek)
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička mletého nového koření
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 5 hřebíčků
  • 1 lžička mletého pepře

 

Postup:

  1. Příprava surovin: Rajčata omyjte, nakrojte do kříže, spařte horkou vodou a oloupejte. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na menší kousky. Cibuli oloupejte a nakrájejte nahrubo.
  2. Vaření základní směsi: Vše dejte do velkého hrnce, podlijte trochou vody a na mírném ohni vařte asi 45 minut, dokud se zelenina i jablka nerozvaří.
  3. Koření: Přidejte ocet, cukr, sůl a koření. Vařte dalších 20–30 minut, aby se chutě propojily.
  4. Mixování: Směs rozmixujte dohladka a propasírujte přes jemné sítko, aby byla textura jemná.
  5. Zahuštění: Vařte na mírném ohni bez pokličky, dokud kečup nedosáhne požadované hustoty.

 

Tipy, jak kečup dochutit podle chuti

 

  • Pro pikantní verzi přidejte chilli papričku.
  • Pokud máte rádi výraznější chuť, přidejte více octa.
  • Pro jemnější chuť můžete ubrat množství koření.

 

Jak kečup zavařit a skladovat na zimu?

 

Horký kečup nalijte do čistých, sterilizovaných sklenic, uzavřete a otočte dnem vzhůru na 5 minut. Poté skladujte na chladném a tmavém místě. Takto zavařený kečup vydrží minimálně rok. Po otevření jej uchovávejte v lednici a spotřebujte do 2 týdnů.

 

Zdroje: AkcniCeny.cz, iletaky.cz

Mohlo by Vás zajímat

Oblíbené obchody