Zdravotní přínosy olivového oleje a proč byste ho měli zařadit do svého jídelníčku

Zdravotní přínosy olivového oleje a proč byste ho měli zařadit do svého jídelníčku

Krása a zdraví | 11. 6. 2025 | Tomáš Černý

Olivový olej se po staletí používá nejen v kuchyni, ale i v péči o tělo a zdraví. Věděli jste, že obsahuje cenné látky, které pomáhají snižovat hladinu cholesterolu, záněty i riziko vážných nemocí? Přidejte olivový olej do jídelníčku a zjistěte, proč se mu přezdívá zelené zlato.

 

Co se v článku dozvíte?

  • Jaké má olivový olej zdravotní přínosy?
  • Jaké druhy olivových olejů existují a který je nejkvalitnější?
  • Kolik olivového oleje denně konzumovat?
  • Jak olivový olej využít v kuchyni?

 

Olivový olej jako ovocná šťáva?

 

Možná vás překvapí, že olivy jsou z botanického hlediska ovoce. A olivový olej tak můžeme vnímat jako jakousi „ovocnou šťávu“, byť ho nekonzumujeme stejným způsobem jako pomerančový džus. Už po staletí však lidé znají jeho mnohostranné využití – nejen v kuchyni, ale i v péči o tělo, při hojení ran nebo tišení bolesti v krku.

 

Proč je olivový olej tak zdravý?

 

Olivový olej je bohatý na mononenasycené mastné kyseliny (MUFA), které přispívají ke zvýšení hladiny „dobrého“ HDL cholesterolu a současně snižují ten „špatný“ LDL. Tím přispívají k prevenci srdečně-cévních onemocnění.

 

Dalším klíčovým benefitem jsou antioxidační a protizánětlivé látky, především polyfenoly, které pomáhají snižovat záněty v těle a chránit buňky před poškozením. Pravidelná konzumace olivového oleje může přispět ke snížení rizika rakoviny, autoimunitních onemocnění i metabolických problémů.

 

Rozdíly mezi druhy olivových olejů

 

Ne všechny olivové oleje jsou stejně prospěšné. Rozdíly mezi nimi spočívají zejména ve způsobu zpracování a obsahu zdraví prospěšných látek.

 

Typ olivového oleje

Obsah polyfenolů a antioxidantů

Vhodné použití

Extra panenský (EVOO)

Nejvyšší

Zálivky, finální dochucení

Panenský (VOO)

Střední

Všestranné použití, jemnější chuť

Rafinovaný, „čistý“, „lehký“

Nízký

Vhodný na vyšší teploty, méně výživný

 

Chcete-li maximálně využít zdravotních benefitů olivového oleje, vybírejte si kvalitní extra panenský olivový olej.

 

Kolik olivového oleje denně konzumovat?

 

Podle výživových doporučení (USA, 2020–2025) by měl dospělý člověk při 2 000 kcal denně přijmout zhruba 27 gramů přidaného oleje denně, což odpovídá přibližně dvěma polévkovým lžícím. Do tohoto množství se započítává i olej obsažený v pokrmech.

 

Pamatujte ale, že olivový olej je stále tuk, a tak by jeho konzumace měla být součástí vyváženého jídelníčku.

 

Jak olivový olej zařadit do jídelníčku

 

Olivový olej má všestranné využití. Zde je několik způsobů, jak ho zařadit do každodenního vaření:

  • Zálivky na saláty – Smíchejte EVOO s balsamikovým octem a dijonskou hořčicí.
  • Pečená zelenina – Pokapejte zeleninu olivovým olejem a upečte do křupava.
  • Vaření a restování – Na nižší teploty používejte EVOO, na vyšší rafinované druhy.
  • Dochucování – Extra panenský olej využijte na těstoviny, rizoto nebo krémové polévky.
  • Dip na chleba – Smíchejte olej s kořením a solí, ideální jako předkrm.

 

Olivový olej jako klíč ke zdraví

 

Olivový olej není jen módní záležitostí středomořské kuchyně – je to funkční potravina s prokázanými zdravotními účinky. Zařazením kvalitního olivového oleje do jídelníčku podpoříte zdraví srdce, cév, imunity i trávení. A navíc dodáte pokrmům bohatou a jemně oříškovou chuť.

 

Zdroje: AkcniCeny.cz, iletaky.cz

Mohlo by Vás zajímat

Oblíbené obchody