Zdravotní přínosy olivového oleje a proč byste ho měli zařadit do svého jídelníčku

Krása a zdraví | 11. 6. 2025 | Tomáš Černý
Olivový olej se po staletí používá nejen v kuchyni, ale i v péči o tělo a zdraví. Věděli jste, že obsahuje cenné látky, které pomáhají snižovat hladinu cholesterolu, záněty i riziko vážných nemocí? Přidejte olivový olej do jídelníčku a zjistěte, proč se mu přezdívá zelené zlato.
Co se v článku dozvíte?
- Jaké má olivový olej zdravotní přínosy?
- Jaké druhy olivových olejů existují a který je nejkvalitnější?
- Kolik olivového oleje denně konzumovat?
- Jak olivový olej využít v kuchyni?
Olivový olej jako ovocná šťáva?
Možná vás překvapí, že olivy jsou z botanického hlediska ovoce. A olivový olej tak můžeme vnímat jako jakousi „ovocnou šťávu“, byť ho nekonzumujeme stejným způsobem jako pomerančový džus. Už po staletí však lidé znají jeho mnohostranné využití – nejen v kuchyni, ale i v péči o tělo, při hojení ran nebo tišení bolesti v krku.
Proč je olivový olej tak zdravý?
Olivový olej je bohatý na mononenasycené mastné kyseliny (MUFA), které přispívají ke zvýšení hladiny „dobrého“ HDL cholesterolu a současně snižují ten „špatný“ LDL. Tím přispívají k prevenci srdečně-cévních onemocnění.
Dalším klíčovým benefitem jsou antioxidační a protizánětlivé látky, především polyfenoly, které pomáhají snižovat záněty v těle a chránit buňky před poškozením. Pravidelná konzumace olivového oleje může přispět ke snížení rizika rakoviny, autoimunitních onemocnění i metabolických problémů.
Rozdíly mezi druhy olivových olejů
Ne všechny olivové oleje jsou stejně prospěšné. Rozdíly mezi nimi spočívají zejména ve způsobu zpracování a obsahu zdraví prospěšných látek.
Typ olivového oleje |
Obsah polyfenolů a antioxidantů |
Vhodné použití |
Extra panenský (EVOO) |
Nejvyšší |
Zálivky, finální dochucení |
Panenský (VOO) |
Střední |
Všestranné použití, jemnější chuť |
Rafinovaný, „čistý“, „lehký“ |
Nízký |
Vhodný na vyšší teploty, méně výživný |
Chcete-li maximálně využít zdravotních benefitů olivového oleje, vybírejte si kvalitní extra panenský olivový olej.
Kolik olivového oleje denně konzumovat?
Podle výživových doporučení (USA, 2020–2025) by měl dospělý člověk při 2 000 kcal denně přijmout zhruba 27 gramů přidaného oleje denně, což odpovídá přibližně dvěma polévkovým lžícím. Do tohoto množství se započítává i olej obsažený v pokrmech.
Pamatujte ale, že olivový olej je stále tuk, a tak by jeho konzumace měla být součástí vyváženého jídelníčku.
Jak olivový olej zařadit do jídelníčku
Olivový olej má všestranné využití. Zde je několik způsobů, jak ho zařadit do každodenního vaření:
- Zálivky na saláty – Smíchejte EVOO s balsamikovým octem a dijonskou hořčicí.
- Pečená zelenina – Pokapejte zeleninu olivovým olejem a upečte do křupava.
- Vaření a restování – Na nižší teploty používejte EVOO, na vyšší rafinované druhy.
- Dochucování – Extra panenský olej využijte na těstoviny, rizoto nebo krémové polévky.
- Dip na chleba – Smíchejte olej s kořením a solí, ideální jako předkrm.
Olivový olej jako klíč ke zdraví
Olivový olej není jen módní záležitostí středomořské kuchyně – je to funkční potravina s prokázanými zdravotními účinky. Zařazením kvalitního olivového oleje do jídelníčku podpoříte zdraví srdce, cév, imunity i trávení. A navíc dodáte pokrmům bohatou a jemně oříškovou chuť.
Zdroje: AkcniCeny.cz, iletaky.cz