Tvarohový koláč s ostružinami: Recept na vláčný dezert s křupavou drobenkou

Tvarohový koláč s ostružinami: Recept na vláčný dezert s křupavou drobenkou

Recepty | 19. 8. 2025 | Eva Svobodová

Připravte si nadýchaný tvarohový koláč s čerstvými ostružinami, který kombinuje jemnou náplň, křehké těsto a voňavou drobenku. Tento recept zvládne i začátečník a stane se oblíbeným letním dezertem k odpolední kávě nebo jako sladká tečka po obědě.

 

Co se v článku dozvíte?

  • Jak připravit těsto na tvarohový koláč s ostružinami?
  • Jak udělat tvarohovou náplň, aby byla jemná a vláčná?
  • Jak správně upéct koláč, aby se ovoce nepropadlo?
  • Jak připravit máslovou drobenku?
  • Tipy, čím můžete ostružiny nahradit.

 

Tvarohový koláč s ovocem – letní klasika

 

Tvarohové koláče patří k těm nejoblíbenějším v českých domácnostech. Spojují v sobě vláčnost tvarohu, jemné ovoce a máslovou drobenku, která dodá dezertu neodolatelnou křupavost. V létě, kdy je sezóna čerstvých ostružin, je tento recept ideální volbou. Ostružiny dodají koláči osvěžující kyselkavý tón, který krásně vyvažuje sladkou tvarohovou náplň.

 

Recept na tvarohový koláč s ostružinami a drobenkou

 

(Foto: canva.com)

 

Ingredience na těsto:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 100 g másla (studeného)
  • 70 g cukru krupice
  • 1 vejce
  • ½ prášku do pečiva
  • špetka soli

 

Na tvarohovou náplň:

  • 500 g měkkého tvarohu
  • 120 g cukru moučka
  • 2 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžíce pudinkového prášku (vanilkový)
  • nastrouhaná kůra z ½ citronu

 

Na drobenku:

  • 100 g polohrubé mouky
  • 70 g másla
  • 70 g cukru krupice

 

Ovoce:

  • cca 200 g čerstvých ostružin

 

Postup:

  1. Příprava těsta:
    V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, cukr a špetku soli. Přidejte studené máslo nakrájené na kostičky a prsty vypracujte drobenku. Vmíchejte vejce a vypracujte hladké těsto. Těsto rozválejte a vložte do vymazané a moukou vysypané formy (cca 28 cm).
  2. Tvarohová náplň:
    Tvaroh vyšlehejte s cukrem moučka, vejci, vanilkovým cukrem, pudinkovým práškem a citronovou kůrou. Vznikne hladký a krémový krém, který rovnoměrně rozetřete na připravené těsto.
  3. Ovoce:
    Ostružiny jemně omyjte a osušte. Rozprostřete je na tvarohovou náplň.
  4. Drobenka:
    V míse smíchejte mouku, cukr a máslo, dokud nevznikne sypká směs. Posypte rovnoměrně celý koláč.
  5. Pečení:
    Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 40–45 minut dozlatova. Nechte vychladnout, aby se náplň zpevnila.

 

Tipy na pečení

 

  • Pokud nechcete, aby se ovoce propadlo, obalte ostružiny lehce v mouce nebo krupici.
  • Koláč nepečte příliš dlouho, jinak se tvaroh vysuší. Ideální je, když je střed ještě lehce vláčný.
  • Pro výraznější chuť můžete do náplně přidat pár kapek mandlového aroma.

 

Varianty receptu

 

  • S malinami: dodají koláči jemnější kyselost a krásnou barvu.
  • S borůvkami: sladká a šťavnatá varianta, oblíbená hlavně u dětí.
  • S meruňkami: nakrájejte na měsíčky a rovnoměrně rozložte na tvaroh.

 

Servírování

 

Tvarohový koláč s ostružinami chutná nejlépe vychlazený. Podávejte ho s šálkem kávy nebo čaje, případně doplňte kopečkem vanilkové zmrzliny pro ještě luxusnější letní dezert.

 

Zdroje: AkcniCeny.cz, iletaky.cz

Mohlo by Vás zajímat

Oblíbené obchody