Krémové rizoto s krevetami: Lahodná pochoutka, která vás přenese k moři

Krémové rizoto s krevetami: Lahodná pochoutka, která vás přenese k moři

Recepty | 6. 6. 2025 | Eva Svobodová

Chcete ochutnat trochu moře přímo doma? Vyzkoušejte náš jednoduchý recept na krémové rizoto s krevetami. Tento pokrm vás okouzlí svou vůní, chutí i rychlou přípravou!


Co se v článku dozvíte?

  • Suroviny na rizoto s krevetami

  • Podrobný postup přípravy

  • Tipy a triky pro dokonalý výsledek


Suroviny na 4 porce

 

  • 300 g rýže na rizoto (např. arborio)

  • 400 g syrových nebo předvařených krevet (mražených nebo čerstvých)

  • 1 střední cibule

  • 3 stroužky česneku

  • 100 ml suchého bílého vína

  • cca 800 ml zeleninového nebo rybího vývaru

  • 3 lžíce olivového oleje

  • 30 g másla

  • sůl a čerstvě mletý pepř

  • (volitelně) hrst nastrouhaného parmazánu a čerstvá petrželka na ozdobu


Jak připravit rizoto s krevetami?

 

1. Orestujte cibuli a česnek

Na větší pánvi rozpalte olivový olej. Přidejte najemno nasekanou cibuli a restujte ji dozlatova. Poté přidejte prolisovaný česnek a krátce osmahněte, aby uvolnil vůni.


2. Přidejte rýži

Vsypte rýži a míchejte, dokud nezačne lehce sklovatět. Přilijte bílé víno a za stálého míchání nechte odpařit.


3. Vařte s vývarem

Postupně přilévejte horký vývar (vždy po naběračkách) a míchejte. Další dávku vývaru přidejte až poté, co rýže vstřebá tu předchozí. Tento krok opakujte, dokud rýže není al dente (cca 18–20 minut).


4. Přidejte krevety

Asi 5 minut před koncem přidejte krevety. Pokud jsou syrové, vařte je 3–5 minut, dokud nezrůžoví. Předvařené krevety stačí prohřát.


5. Dokončete rizoto

Sundejte pánev z plotny, vmíchejte máslo a podle chuti parmazán. Rizoto přikryjte a nechte 2 minuty odpočinout. Podávejte horké, ozdobené čerstvou petrželkou.


Tipy pro ještě lepší chuť

 

  • Použijte arborio rýži – díky vysokému obsahu škrobu bude rizoto krémové.

  • Neoplachujte rýži – zachováte si tak potřebný škrob.

  • Víno – suché bílé víno dodá rizotu jemnou kyselost a aroma.

  • Vývar – pokud máte možnost, připravte si domácí rybí nebo zeleninový vývar.

  • Sýr – pro výraznější chuť přidejte parmazán nebo pecorino.

 

Zdroje: iletaky.cz, AkcniCeny.cz, ireceptar.cz

 

Mohlo by Vás zajímat

Oblíbené obchody