Jak usušit jablka v troubě, sušičce i na topení: Křupavé chipsy bez cukru

Jak usušit jablka v troubě, sušičce i na topení: Křupavé chipsy bez cukru

Recepty | 20. 10. 2025 | Lucie Horáková

Domácí sušená jablka patří mezi nejoblíbenější zdravé pochoutky – jsou přirozeně sladká, voňavá a ideální na zimu. Sušit je můžete jednoduše v troubě, sušičce nebo dokonce i na topení. Výsledek? Křupavé jablečné chipsy bez přidaného cukru, které potěší děti i dospělé.

 

Co se v článku dozvíte?

  • Jaká jablka jsou nejlepší na sušení?
  • Jaký je rozdíl mezi sušením v troubě, sušičce a na topení?
  • Jak uchovat jablka křehká a voňavá co nejdéle?
  • Jak sušená jablka využít v kuchyni i mimo ni?

 


Sušená jablka jsou osvědčeným způsobem, jak si uchovat chuť podzimu na dlouhé zimní měsíce. Ideální jsou sladší odrůdy jako Gala, Jonagold, Idared nebo Rubín – díky přirozenému obsahu cukru krásně karamelizují a není nutné je doslazovat. Aby jablka při sušení nezhnědla, doporučuje se je krátce namočit do vody s citronovou šťávou. Kromě klasického sušení v troubě lze využít i sušičku potravin nebo topení – každá metoda má své výhody, a proto stojí za to je vyzkoušet.

 

Recept na sušená jablka třemi způsoby

 

(Foto: canva.com)

 

Ingredience (na 2–3 plechy sušených jablek):

  • 1 kg jablek (nejlépe sladších odrůd)
  • šťáva z 1 citronu
  • voda na máčení

 

Postup:

Jablka omyjte, zbavte jádřinců a nakrájejte na tenké plátky (asi 2–3 mm). Namočte je na pár minut do vody s citronovou šťávou, aby si zachovala barvu.

Sušení v troubě:
Předehřejte troubu na 70 °C (horkovzdušná na 60 °C). Plátky rozložte na plech s pečicím papírem a nechte sušit 5–6 hodin. Průběžně otáčejte, dokud nejsou jablka křupavá.

Sušení v sušičce:
Plátky rozložte na plata a sušte při teplotě 55–60 °C přibližně 6–8 hodin. Sušička zajistí rovnoměrné vysušení a zachování chuti.

Sušení na topení:
Pokud nemáte troubu ani sušičku, jablka lze sušit i na topení. Rozložte je na čistý papír nebo síto a nechte sušit několik dní. Tento způsob je pomalejší, ale velmi šetrný k chuti i vůni.

 

Tipy na vylepšení a skladování


Pro intenzivnější chuť můžete plátky před sušením lehce poprášit skořicí. Sušená jablka skladujte v uzavíratelné dóze nebo sklenici na suchém místě – vydrží i několik měsíců. Hodí se jako zdravá svačina, doplněk do kaší, müsli nebo jako ozdoba na vánoční stromeček.

 

Zdroje: AkcniCeny.cz, iletaky.cz

Mohlo by Vás zajímat

Oblíbené obchody