Hráškový krém, který máte hotový za 15 minut. Tohle si zamilujete

Hráškový krém, který máte hotový za 15 minut. Tohle si zamilujete

Recepty | 11. 12. 2025 | Eva Svobodová

Hráškový krém patří mezi nejrychlejší a nejvděčnější polévky, které si můžete doma připravit. Stačí pár surovin, čtvrthodinka času a získáte nádherně zelený, jemný, a přitom překvapivě chutný krém, který poslouží jako lehký oběd i elegantní předkrm.

 

Co se v článku dozvíte?

  • Jak připravit dokonale jemný hráškový krém?
  • Jaké ingredience zvolit pro nejlepší chuť?
  • Jak polévku vylepšit, aby chutnala jako z bistra?

 

Hráškový krém je klasika, která má své kořeny v jednoduché evropské kuchyni. Čerstvý i mražený hrášek má přirozeně sladkou chuť a díky vysokému obsahu škrobu se perfektně mixuje do hladkého krému bez nutnosti zahuštění. Polévka je tak ideální celoročně – v sezóně z mladého hrášku, mimo ni z kvalitního mraženého.

 

Recept na hráškový krém

 

(Foto: canva.com)

 

Ingredience (2–3 porce):

  • 300 g mraženého hrášku
  • 1 menší cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 400 ml zeleninového vývaru
  • 50 ml smetany na zjemnění (volitelné)
  • 1 lžíce másla
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Citronová šťáva na dochucení

 

Postup:


Cibuli nakrájejte nadrobno a na másle ji lehce orestujte dozlatova. Přidejte prolisovaný česnek a krátce ho nechte rozvonět. Vsypte hrášek, zalijte vývarem a přiveďte k varu. Vařte přibližně 7 minut, dokud hrášek nezměkne a nezachová si svěží barvu. Poté vše rozmixujte do hladkého krému. Pokud chcete polévku jemnější, přeceďte ji přes sítko. Dochuťte solí, pepřem a pár kapkami citronové šťávy. Na závěr můžete vmíchat smetanu.

 

Tipy na vylepšení receptu


Pro výraznější chuť přidejte hrst čerstvé máty nebo bazalky.
Polévku podávejte s opečenými krutony nebo plátkem zakysané smetany.
Pokud potřebujete hustší konzistenci, nechte část vývaru stranou a přilévejte postupně.

 

Zdroje: AkcniCeny.cz, iletaky.cz

Mohlo by Vás zajímat

Oblíbené obchody