Domácí ledový čaj jako z kavárny: 3 jednoduché recepty, které vás osvěží

Domácí ledový čaj jako z kavárny: 3 jednoduché recepty, které vás osvěží

Recepty | 14. 6. 2025 | Marie Procházková

Zapomeňte na přeslazené čaje z obchodu. Vyrobte si osvěžující domácí ledový čaj z čerstvých surovin, který chutná jako z kavárny – a bez zbytečných konzervantů. Přinášíme 3 recepty, které zvládnete za pár minut.


Co se v článku dozvím?

  • Proč je domácí ledový čaj lepší než kupovaný

  • Jak připravit základní černý ledový čaj

  • Recept na zelený čaj s mátou a limetkou

  • Osvěžující ovocný ledový čaj bez cukru

  • Tipy na servírování a ochucení


Proč si připravit domácí ledový čaj?

 

Kupované ledové čaje často obsahují velké množství cukru, umělá sladidla a aromata. Naopak domácí verze vám umožní kontrolovat složení, sladkost i sílu čaje. Navíc si ho můžete připravit přesně podle své chuti – s citronem, bylinkami, čerstvým ovocem nebo třeba s medem.

 

 

1) Klasický černý ledový čaj s citronem

 

Ingredience:

  • 2 sáčky kvalitního černého čaje (např. Earl Grey nebo Darjeeling)

  • 1 litr vroucí vody

  • 1 citron

  • 2–3 lžíce třtinového cukru nebo medu (dle chuti)

  • kostky ledu

Postup:

  1. Zalijte čajové sáčky litrem vroucí vody a nechte louhovat 5–7 minut.

  2. Vyjměte sáčky, přidejte cukr a dobře promíchejte.

  3. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu, poté dejte vychladit do lednice.

  4. Před podáváním přidejte na plátky nakrájený citron a led.


2) Zelený čaj s mátou a limetkou

 

Ingredience:

  • 2 lžičky sypaného zeleného čaje nebo 2 sáčky

  • 1 litr horké vody (cca 80 °C – ne vařící!)

  • hrst čerstvé máty

  • šťáva z 1 limetky

  • 1–2 lžíce medu

  • led

Postup:

  1. Zalijte zelený čaj vodou a louhujte maximálně 2–3 minuty, aby nezhořkl.

  2. Vyjměte čaj a vmíchejte med a limetkovou šťávu.

  3. Přidejte mátu a nechte vychladnout.

  4. Před podáváním podávejte s ledem a případně kolečky limetky.

TIP: Pokud máte rádi výraznější chuť, nechte mátu macerovat ve vychlazeném čaji přes noc.


3) Ovocný ledový čaj bez cukru

 

Ingredience:

  • 2 sáčky ovocného čaje (např. lesní směs, šípek, ibišek)

  • 1 litr vroucí vody

  • hrst lesního ovoce (čerstvé nebo mražené)

  • pár lístků meduňky nebo máty

Postup:

  1. Zalijte čaj vroucí vodou a nechte louhovat 10 minut.

  2. Nechte vychladnout, poté přidejte ovoce a bylinky.

  3. Nechte ideálně alespoň hodinu chladit v lednici, aby se chutě propojily.

  4. Podávejte s ledem – mražené ovoce zároveň poslouží jako "ledová složka".


Jak podávat ledový čaj jako profesionál?

 

  • Použijte vysoké sklenice, ideálně s brčkem a plátkem citrusů.

  • Ozdobte snítkou máty nebo rozmarýnu – dodá nápoji svěžest.

  • Do čaje můžete přidat kostky ledu z mražené šťávy nebo ovoce pro extra chuť.

  • Nechte v lednici přes noc, druhý den chutná ještě lépe.

 

Domácí ledový čaj je jednoduchý, zdravější než kupované verze a skvěle se hodí pro letní osvěžení. Ať už dáte přednost klasice s citronem, bylinnému nádechu nebo ovocnému osvěžení, vždy ho můžete přizpůsobit podle vlastní chuti.


Zdroje: iletaky.cz, recepty.vareni.cz, prozeny.cz

 

Mohlo by Vás zajímat

Oblíbené obchody