Co dělat s přerostlou cuketou: Nevyhazujte ji, tady je 7 chytrých způsobů využití

Domácnost a zahrada | 13. 7. 2025 | Petr Dvořák
Přerostlá cuketa nemusí nutně skončit na kompostu. I velké plody se dají dobře využít – stačí vědět, jak na to. Přinášíme 7 osvědčených tipů, jak zpracovat cuketu, která už dávno přerostla běžnou velikost.
Co se v článku dozvíte?
- Dá se jíst i opravdu přerostlá cuketa?
- Jak poznat, že je cuketa už nepoživatelná?
- Jak přerostlou cuketu zpracovat bez hořkosti?
- Jaké recepty jsou pro ni nejvhodnější?
- Dá se nastrouhaná cuketa zamrazit?
Dá se přerostlá cuketa vůbec jíst?
Ano, ale s několika výhradami. Přerostlá cuketa mívá tužší slupku, hodně semínek a někdy i lehce nahořklou chuť. Záleží na odrůdě a podmínkách pěstování. Pokud plod není moučnatý, vysušený nebo uvnitř dutý, můžete ho bez obav využít – jen je potřeba ho správně upravit.
Tip 1: Očistěte ji a zbavte semínek
Velká cuketa má tvrdší slupku, tu je vhodné oloupat. Po rozkrojení vyjměte měkký střed se semeny – podobně jako u dýně. Zůstane vám pevná dužina, ideální na další zpracování. Pokud je chuť výrazně hořká, cuketu raději nepoužívejte – může být nepoživatelná.
Tip 2: Nastrouhejte ji a zamrazte
Cuketu můžete nastrouhat nahrubo, trochu posolit, nechat pustit vodu, vymačkat a po porcích zamrazit. V zimě ji pak využijete do polévek, karbanátků nebo do těsta na cuketový perník.
Tip 3: Cuketový koláč nebo perník
Velké množství nastrouhané cukety se skvěle hodí do sladkého těsta – dodá vláčnost, a přitom není chuťově výrazná. Cuketový perník, bábovka nebo koláč s ořechy a kakaem patří mezi oblíbené recepty.
Tip 4: Zeleninové placky a karbanátky
Z nastrouhané cukety (vymačkané od vody) připravíte výborné placky – s vejcem, strouhankou a bylinkami. Pro lepší soudržnost přidejte sýr, mrkev nebo vařené brambory. S jogurtovým dipem vytvoří lehkou večeři.
Tip 5: Domácí cuketová pomazánka
Z dužiny přerostlé cukety si snadno připravíte zeleninovou pomazánku. Nakrájejte ji na kostky, poduste s cibulkou, česnekem, rajčaty a kořením. Po rozmixování ji můžete použít na pečivo nebo jako základ pod maso.
Tip 6: Zavařování – cuketová čalamáda
Velká cuketa se výborně hodí do nakládané zeleninové směsi – tzv. čalamády. Nakrájejte ji na drobné kostky, přidejte papriku, cibuli, nálev a koření. Po sterilizaci máte po ruce pikantní přílohu třeba k masu nebo klobáse.
Tip 7: Hustá zeleninová polévka
Přerostlá cuketa je ideální do zeleninových polévek typu minestrone. Nakrájená na kostičky se rozvaří do měkka a zahustí vývar. Doplněná o luštěniny nebo těstoviny vytvoří sytý oběd.
Přerostlá cuketa ještě zdaleka nepatří do odpadu. Pokud není zkažená nebo přemrzlá, má v kuchyni široké využití – stačí ji upravit podle potřeby. Skvěle se hodí na zavařování, do sladkých i slaných jídel nebo k zamražení pro pozdější použití.
Zdroje: AkcniCeny.cz, iletaky.cz