Recept na piškotový dort s ovocem a tvarohem: Letní klasika, kterou zvládne každý

Recepty | 10. 6. 2025 | Eva Svobodová
Hledáte jednoduchý, ale přitom osvěžující a chutný dezert? Tento recept na piškotový dort s ovocem a tvarohem je ideální volbou nejen pro letní dny. Využijete sezónní ovoce, nadýchaný piškot a jemný tvarohový krém, který potěší celou rodinu.
Co se v článku dozvíte?
- Jak připravit vláčný piškot, který se nerozpadá?
- Jak na krém z tvarohu, který nebude tekutý?
- Jaké ovoce je ideální do letního ovocného dortu?
- Jak dort ozdobit, aby vypadal profesionálně?
- Tipy na obměnu piškotového dortu podle sezóny
Lehký ovocný dort pro každou příležitost
Recept na piškotový dort s ovocem a tvarohem patří k nejoblíbenějším dezertům u nás. Je lehký, osvěžující a vděčný – chuťově i vizuálně. Skvěle se hodí na oslavy, pikniky nebo jako sladká tečka za víkendovým obědem. Zvládne ho i začátečník, a díky sezónnímu ovoci bude vždy trochu jiný, a přitom stejně výborný.
Recept na piškotový dort s ovocem a tvarohem
.png)
Ingredience na korpus:
- 4 vejce
- 120 g cukru krupice
- 100 g hladké mouky
- 20 g kukuřičného škrobu
- 1 lžička prášku do pečiva
- špetka soli
Ingredience na krém:
- 500 g měkkého tvarohu (nejlépe ve vaničce)
- 250 ml smetany ke šlehání
- 3–4 lžíce moučkového cukru (dle chuti)
- 1 lžička vanilkového extraktu
- želatina (volitelně pro zpevnění krému)
Na ozdobu:
- cca 300 g sezónního ovoce (jahody, borůvky, maliny, kiwi, meruňky)
- dortová želatina nebo agar (volitelně)
Postup:
1. Piškotový korpus:
Oddělíme bílky od žloutků. Bílky vyšleháme se špetkou soli do pevného sněhu. Žloutky s cukrem vyšleháme do světlé pěny. Do žloutkové směsi vmícháme mouku smíchanou se škrobem a práškem do pečiva. Nakonec jemně zapracujeme sníh. Těsto nalijeme do dortové formy (průměr cca 24 cm) a pečeme na 170 °C asi 20–25 minut. Necháme vychladnout.
2. Tvarohový krém:
Tvaroh smícháme s cukrem a vanilkou. Smetanu vyšleháme do tuha a opatrně vmícháme k tvarohu. Pokud chceme, můžeme přidat želatinu podle návodu pro lepší stabilitu.
3. Sestavení dortu:
Piškot rozkrojíme na dvě vrstvy. Spodní část potřeme polovinou krému, přidáme část ovoce, přiklopíme druhou vrstvu a zbytek krému rozetřeme navrch. Ozdobíme ovocem.
4. Finální úprava:
Pro lepší vzhled a trvanlivost můžeme ovoce přelít dortovou želatinou připravenou podle návodu.
Tipy na vylepšení receptu
- Do krému lze přidat mascarpone pro krémovější chuť.
- Pokud nemáte čerstvé ovoce, použijte kompotované nebo mražené (dobře okapané).
- Piškot můžete ochutit trochou citronové kůry.
- Místo želatiny lze použít agar pro vegetariánskou verzi.
- Pro svěžest zakápněte piškot trochou citronové šťávy nebo ovocného sirupu.
Piškotový dort s ovocem a tvarohem je skvělou volbou, když hledáte dezert, který chutná všem. Kombinace jemného piškotu, lehkého krému a čerstvého ovoce z něj dělá letní klasiku, kterou si můžete přizpůsobit podle sezóny i vlastní chuti.
Zdroje: AkcniCeny.cz, iletaky.cz