Recept na piškotový dort s ovocem a tvarohem: Letní klasika, kterou zvládne každý

Recept na piškotový dort s ovocem a tvarohem: Letní klasika, kterou zvládne každý

Recepty | 10. 6. 2025 | Eva Svobodová

Hledáte jednoduchý, ale přitom osvěžující a chutný dezert? Tento recept na piškotový dort s ovocem a tvarohem je ideální volbou nejen pro letní dny. Využijete sezónní ovoce, nadýchaný piškot a jemný tvarohový krém, který potěší celou rodinu.

 

Co se v článku dozvíte?

  • Jak připravit vláčný piškot, který se nerozpadá?
  • Jak na krém z tvarohu, který nebude tekutý?
  • Jaké ovoce je ideální do letního ovocného dortu?
  • Jak dort ozdobit, aby vypadal profesionálně?
  • Tipy na obměnu piškotového dortu podle sezóny

 

Lehký ovocný dort pro každou příležitost

 

Recept na piškotový dort s ovocem a tvarohem patří k nejoblíbenějším dezertům u nás. Je lehký, osvěžující a vděčný – chuťově i vizuálně. Skvěle se hodí na oslavy, pikniky nebo jako sladká tečka za víkendovým obědem. Zvládne ho i začátečník, a díky sezónnímu ovoci bude vždy trochu jiný, a přitom stejně výborný.

 

Recept na piškotový dort s ovocem a tvarohem

 

(Foto: canva.com)

 

Ingredience na korpus:

  • 4 vejce
  • 120 g cukru krupice
  • 100 g hladké mouky
  • 20 g kukuřičného škrobu
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka soli

 

Ingredience na krém:

  • 500 g měkkého tvarohu (nejlépe ve vaničce)
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 3–4 lžíce moučkového cukru (dle chuti)
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • želatina (volitelně pro zpevnění krému)

 

Na ozdobu:

  • cca 300 g sezónního ovoce (jahody, borůvky, maliny, kiwi, meruňky)
  • dortová želatina nebo agar (volitelně)

 

Postup:

1. Piškotový korpus:
Oddělíme bílky od žloutků. Bílky vyšleháme se špetkou soli do pevného sněhu. Žloutky s cukrem vyšleháme do světlé pěny. Do žloutkové směsi vmícháme mouku smíchanou se škrobem a práškem do pečiva. Nakonec jemně zapracujeme sníh. Těsto nalijeme do dortové formy (průměr cca 24 cm) a pečeme na 170 °C asi 20–25 minut. Necháme vychladnout.

2. Tvarohový krém:
Tvaroh smícháme s cukrem a vanilkou. Smetanu vyšleháme do tuha a opatrně vmícháme k tvarohu. Pokud chceme, můžeme přidat želatinu podle návodu pro lepší stabilitu.

3. Sestavení dortu:
Piškot rozkrojíme na dvě vrstvy. Spodní část potřeme polovinou krému, přidáme část ovoce, přiklopíme druhou vrstvu a zbytek krému rozetřeme navrch. Ozdobíme ovocem.

4. Finální úprava:
Pro lepší vzhled a trvanlivost můžeme ovoce přelít dortovou želatinou připravenou podle návodu.

 

Tipy na vylepšení receptu

 

  • Do krému lze přidat mascarpone pro krémovější chuť.
  • Pokud nemáte čerstvé ovoce, použijte kompotované nebo mražené (dobře okapané).
  • Piškot můžete ochutit trochou citronové kůry.
  • Místo želatiny lze použít agar pro vegetariánskou verzi.
  • Pro svěžest zakápněte piškot trochou citronové šťávy nebo ovocného sirupu.

 

Piškotový dort s ovocem a tvarohem je skvělou volbou, když hledáte dezert, který chutná všem. Kombinace jemného piškotu, lehkého krému a čerstvého ovoce z něj dělá letní klasiku, kterou si můžete přizpůsobit podle sezóny i vlastní chuti.

 

Zdroje: AkcniCeny.cz, iletaky.cz

Mohlo by Vás zajímat

Oblíbené obchody