Recept na jahodové knedlíky s tvarohem, který zvládne každý

Recepty | 15. 5. 2025 | Marie Procházková
Jahodové knedlíky s tvarohem jsou oblíbenou letní klasikou, která potěší malé i velké. Tvarohové těsto je rychlé a snadné na přípravu, jahody dodají osvěžující chuť a tvarohová posypka s máslem to celé krásně doplní. Přečtěte si náš ověřený recept krok za krokem.
Co se v článku dozvíte?
- Jak připravit tvarohové těsto na knedlíky?
- Kolik jahod potřebujete na jednu dávku?
- Jak správně knedlíky vařit, aby nepraskly?
- Jak je nejlépe servírovat a čím je dochutit?
- Jak recept vylepšit nebo obměnit?
Letní pochoutka, kterou si zamilujete
Jahodové knedlíky patří k létu stejně jako zmrzlina. Jsou rychlé, jednoduché a dají se připravit i ve všední den. V tomto receptu použijeme tvarohové těsto, které je vláčné, jemné a nepotřebuje kynout. A pokud máte čerstvé jahody, je to ideální dezert nebo i lehký oběd.
Recept na jahodové knedlíky s tvarohem
.png)
Ingredience (na cca 12 knedlíků)
Na těsto:
- 250 g měkkého tvarohu (nejlépe ve vaničce)
- 1 vejce
- 200 g polohrubé mouky (může být i hladká)
- špetka soli
Na náplň:
- cca 12 menších jahod (nebo tolik, kolik chcete knedlíků)
- cukr (volitelně – pokud jsou jahody kyselejší)
Na dochucení:
- 150 g měkkého tvarohu
- moučkový cukr podle chuti
- rozpuštěné máslo (cca 60–80 g)
Postup:
- V míse smíchejte tvaroh, vejce, špetku soli a mouku. Vypracujte kompaktní, lehce nelepivé těsto. Pokud je moc řídké, přidejte trochu mouky.
- Těsto rozdělte na 12 stejných dílků.
- Každý kousek rukou rozmáčkněte na placičku, doprostřed vložte omytou jahodu a dobře uzavřete – utvořte kouli.
- Ve větším hrnci přiveďte k varu vodu. Opatrně do ní vkládejte knedlíky a vařte 6–8 minut, dokud nevyplavou.
- Hotové knedlíky vyjměte děrovanou lžící a podávejte s tvarohem, cukrem a rozpuštěným máslem.
Tipy na vylepšení receptu
- Pokud chcete knedlíky sladší, můžete do každé jahody přidat špetku cukru.
- Místo klasického tvarohu do posypky můžete použít i zakysanou smetanu nebo smetanu ke šlehání.
- Zkuste i variantu s jiným ovocem – švestky, meruňky nebo borůvky fungují skvěle.
- Těsto lze připravit i z odtučněného tvarohu, pokud si hlídáte kalorie.
Jahodové knedlíky s tvarohem jsou tradiční českou pochoutkou, která nikdy nezklame. Skvěle se hodí jako sladký oběd, ale klidně i jako dezert pro letní posezení. Pokud máte přístup k čerstvým jahodám, určitě si je letos připravte – jednoduše, rychle a s láskou.
Zdroj: AkcniCeny.cz, iletaky.cz