Recept na jahodové knedlíky s tvarohem, který zvládne každý

Recept na jahodové knedlíky s tvarohem, který zvládne každý

Recepty | 15. 5. 2025 | Marie Procházková

Jahodové knedlíky s tvarohem jsou oblíbenou letní klasikou, která potěší malé i velké. Tvarohové těsto je rychlé a snadné na přípravu, jahody dodají osvěžující chuť a tvarohová posypka s máslem to celé krásně doplní. Přečtěte si náš ověřený recept krok za krokem.

 

Co se v článku dozvíte?

  • Jak připravit tvarohové těsto na knedlíky?
  • Kolik jahod potřebujete na jednu dávku?
  • Jak správně knedlíky vařit, aby nepraskly?
  • Jak je nejlépe servírovat a čím je dochutit?
  • Jak recept vylepšit nebo obměnit?

 

Letní pochoutka, kterou si zamilujete

 

Jahodové knedlíky patří k létu stejně jako zmrzlina. Jsou rychlé, jednoduché a dají se připravit i ve všední den. V tomto receptu použijeme tvarohové těsto, které je vláčné, jemné a nepotřebuje kynout. A pokud máte čerstvé jahody, je to ideální dezert nebo i lehký oběd.

 

Recept na jahodové knedlíky s tvarohem

 

(Foto: canva.com)

 

Ingredience (na cca 12 knedlíků)

 

Na těsto:

  • 250 g měkkého tvarohu (nejlépe ve vaničce)
  • 1 vejce
  • 200 g polohrubé mouky (může být i hladká)
  • špetka soli

 

Na náplň:

  • cca 12 menších jahod (nebo tolik, kolik chcete knedlíků)
  • cukr (volitelně – pokud jsou jahody kyselejší)

 

Na dochucení:

  • 150 g měkkého tvarohu
  • moučkový cukr podle chuti
  • rozpuštěné máslo (cca 60–80 g)

 

Postup:

  1. V míse smíchejte tvaroh, vejce, špetku soli a mouku. Vypracujte kompaktní, lehce nelepivé těsto. Pokud je moc řídké, přidejte trochu mouky.
  2. Těsto rozdělte na 12 stejných dílků.
  3. Každý kousek rukou rozmáčkněte na placičku, doprostřed vložte omytou jahodu a dobře uzavřete – utvořte kouli.
  4. Ve větším hrnci přiveďte k varu vodu. Opatrně do ní vkládejte knedlíky a vařte 6–8 minut, dokud nevyplavou.
  5. Hotové knedlíky vyjměte děrovanou lžící a podávejte s tvarohem, cukrem a rozpuštěným máslem.

 

Tipy na vylepšení receptu

 

  • Pokud chcete knedlíky sladší, můžete do každé jahody přidat špetku cukru.
  • Místo klasického tvarohu do posypky můžete použít i zakysanou smetanu nebo smetanu ke šlehání.
  • Zkuste i variantu s jiným ovocem – švestky, meruňky nebo borůvky fungují skvěle.
  • Těsto lze připravit i z odtučněného tvarohu, pokud si hlídáte kalorie.

 

Jahodové knedlíky s tvarohem jsou tradiční českou pochoutkou, která nikdy nezklame. Skvěle se hodí jako sladký oběd, ale klidně i jako dezert pro letní posezení. Pokud máte přístup k čerstvým jahodám, určitě si je letos připravte – jednoduše, rychle a s láskou.

 

Zdroj: AkcniCeny.cz, iletaky.cz

Mohlo by Vás zajímat

Oblíbené obchody