Cuketové krokety: Nejlepší způsob, jak spotřebovat zbylou cuketu

Recepty | 21. 7. 2025 | Marie Procházková
Cuketové krokety jsou ideální recept, když vám doma zbyla cuketa a nevíte, jak ji využít. Jsou rychlé, levné, skvělé na večeři i oběd a zvládne je připravit každý. Díky jemné chuti a křupavé kůrce se stanou oblíbeným jídlem celé rodiny a už nikdy nebudete váhat, jak zpracovat cuketu.
Co se v článku dozvíte?
- Jak připravit cuketové krokety krok za krokem?
- Jaké ingredience budete potřebovat?
- Jak dosáhnout křupavé kůrky?
- S čím cuketové krokety podávat?
- Jak obměnit recept podle chuti?
Jak připravit cuketu na krokety?
Cuketa je skvělá zelenina, která se hodí na rychlé a jednoduché recepty. Pokud se vám doma sejde více cuket, cuketové krokety jsou dokonalým způsobem, jak je zužitkovat. Nejprve je třeba cuketu očistit a nastrouhat. Doporučujeme použít hrubé struhadlo, aby měly krokety pěknou strukturu. Nastrouhanou cuketu osolte a nechte asi deset minut stát, aby pustila přebytečnou vodu. Tu pak důkladně vymačkejte – právě díky tomu budou krokety krásně křupavé a ne rozměklé.
Recept na cuketové krokety

Ingredience:
- 2 středně velké cukety
- 150 g strouhaného sýra (například Eidam nebo čedar)
- 2 vejce
- 4 lžíce hladké mouky (případně strouhanka na zahuštění)
- 1 stroužek česneku
- sůl a pepř podle chuti
- bylinky dle výběru (pažitka, petrželka)
- olej na smažení
Postup:
- Připravenou cuketu dejte do mísy a přidejte vejce, strouhaný sýr, nasekané bylinky a prolisovaný česnek.
- Osolte, opepřete a postupně vmíchejte mouku, dokud nevznikne hustší směs, která drží pohromadě. Pokud se zdá příliš řídká, přidejte trochu strouhanky.
- Vytvarujte menší krokety nebo placičky.
- Na pánvi rozehřejte olej a krokety smažte z obou stran dozlatova. Každá strana by měla trvat zhruba 3–4 minuty.
- Hotové cuketové krokety nechte okapat na papírové utěrce a ihned podávejte.
Tipy na vylepšení receptu
Cuketové krokety můžete servírovat samostatně s čerstvým salátem, nebo jako přílohu k masu. Skvěle chutnají s jogurtovým dipem či česnekovou omáčkou. Pokud chcete recept obměnit, zkuste do směsi přidat nadrobno nakrájenou papriku, nastrouhanou mrkev nebo kousek uzeného sýra. Můžete je také obalit v trojobalu, pokud máte rádi výrazně křupavou krustu. Tento recept je skvělý i pro levné vaření, protože zužitkuje suroviny, které už doma máte.
Zdroje: AkcniCeny.cz, iletaky.cz