10 rychlovek z mletého masa, které máte na stole do 30 minut

Recepty | 27. 8. 2025 | Jiří Veselý
Mleté maso je ideální základ pro rychlé a chutné vaření. Díky univerzálnosti, snadné dostupnosti a krátké době přípravy z něj vykouzlíte oběd či večeři během půl hodiny. Přinášíme vám 10 nápaditých receptů, které zvládnete i po náročném dni.
Co se v článku dozvíte?
- Jaké recepty z mletého masa připravíte do 30 minut?
- Jaké ingredience potřebujete pro rychlé vaření?
- Jak servírovat a uchovat hotová jídla?
Mleté maso – rychlý základ pro každodenní vaření
Mleté maso patří mezi nejoblíbenější suroviny v českých kuchyních. Je levné, dostupné, univerzální, a hlavně rychle hotové. Hodí se na pánvi, do trouby i do omáček. Skvěle se kombinuje s kořením i zeleninou, takže se z něj dají vykouzlit pestré variace jídel, která zasytí celou rodinu.
1/ Pikantní mleté maso s rajčaty na pánvi
Ingredience (2–4 porce):
- 400 g mletého hovězího masa
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 plechovka krájených rajčat
- 1 lžička chilli vloček nebo čerstvé chilli
- sůl, pepř, olej
Postup:
Na pánvi rozehřejte olej a osmažte nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte česnek a krátce orestujte. Poté vložte mleté maso, opečte dozlatova a rozdrobte dřevěnou vařečkou. Vmíchejte rajčata a chilli, osolte a opepřete. Nechte dusit 10 minut, dokud omáčka nezahoustne.
2/ Špagety s boloňskou omáčkou
Ingredience:
- 300 g mletého hovězího masa
- 250 g špaget
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžička oregana
- sůl, pepř, olej
Postup:
Uvařte špagety podle návodu. Na pánvi orestujte cibuli a nastrouhanou mrkev. Přidejte mleté maso a opékejte 5–7 minut. Vmíchejte protlak, oregano, osolte a opepřete. Smíchejte se špagetami a podávejte posypané sýrem.
3/ Zapečené tortilly s mletým masem

Ingredience:
- 300 g mletého masa
- 4 tortilly
- 1 červená paprika
- 100 g strouhaného sýra
- sůl, pepř, olej
Postup:
Na pánvi opečte mleté maso s na kostičky nakrájenou paprikou. Směsí naplňte tortilly, zabalte a položte do pekáčku. Posypte sýrem a krátce zapečte v troubě (200 °C, 10 minut), dokud se sýr nerozpustí.
4/ Rychlé masové kuličky v rajčatové omáčce
Ingredience:
- 400 g mletého masa
- 1 vejce
- 2 lžíce strouhanky
- 400 ml rajčatové passaty
- čerstvé bylinky (bazalka, petržel)
- sůl, pepř, olej
Postup:
Z masa, vejce a strouhanky vytvarujte malé kuličky. Na pánvi je krátce opečte. Přilijte passatu, dochuťte solí, pepřem a bylinkami. Duste 15 minut. Podávejte s těstovinami nebo rýží.
5/ Sladkokyselé mleté maso s rýží
Ingredience:
- 350 g mletého vepřového
- 1 cibule
- 2 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce rýžového octa
- 1 lžíce cukru
- 200 g rýže
Postup:
Rýži uvařte zvlášť. Na pánvi orestujte cibuli a maso. Vmíchejte sójovou omáčku, ocet a cukr, nechte zkaramelizovat. Podávejte s rýží.
6/ Mleté maso s cuketou a česnekem
Ingredience:
- 300 g mletého masa
- 1 menší cuketa
- 2 stroužky česneku
- olej, sůl, pepř
Postup:
Cuketu nakrájejte na půlkolečka. Na pánvi osmažte česnek, přidejte maso a opečte dozlatova. Vmíchejte cuketu, osolte a opepřete, krátce poduste.
7/ Asijské nudle s mletým masem

Ingredience:
- 300 g mletého masa
- 200 g rýžových nudlí
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 lžička čerstvého zázvoru
- zelenina dle chuti (mrkev, paprika, cuketa)
Postup:
Nudle uvařte podle návodu. Maso orestujte na pánvi se zázvorem a zeleninou nakrájenou na nudličky. Vmíchejte sójovou omáčku a přidejte nudle. Promíchejte a podávejte.
8/ Zapečené brambory s mletým masem
Ingredience:
- 400 g mletého masa
- 500 g brambor
- 1 cibule
- 150 ml smetany
- 100 g sýra
- sůl, pepř, olej
Postup:
Brambory uvařte ve slupce a nakrájejte na plátky. Do zapékací misky vrstvěte brambory, mleté maso orestované s cibulí a kořením. Zalijte smetanou, posypte sýrem a zapečte (200 °C, 15 minut).
9/ Tortilla wrap s mletým masem a zeleninou
Ingredience:
- 300 g mletého masa
- 4 tortilly
- listový salát
- rajče, okurka
- dresink dle chuti
Postup:
Maso opečte na pánvi. Tortilly naplňte čerstvou zeleninou, masem a přidejte dresink. Zabalte a ihned podávejte.
10/ Rychlé chilli con carne
Ingredience:
- 400 g mletého hovězího
- 1 plechovka červených fazolí
- 1 plechovka rajčat
- 1 malá plechovka kukuřice
- chilli, sůl, pepř, olej
Postup:
Na oleji opečte mleté maso, přidejte rajčata, fazole a kukuřici. Dochuťte chilli, solí a pepřem. Duste 15 minut, dokud se chutě nepropojí.
Zdroje: AkcniCeny.cz, iletaky.cz