Voňavá bramborová kaše s bylinkovým máslem: Recept, který zvládnete za pár minut
Recepty | 2. 11. 2025 | Eva Svobodová
Voňavá, jemná a dokonale krémová – taková je bramborová kaše s bylinkovým máslem, která povýší i obyčejný oběd na malý gurmánský zážitek. Díky kombinaci másla, čerstvých bylinek a správné přípravy ji zvládnete během pár minut, a přesto bude chutnat jako z restaurace.
Co se v článku dozvíte?
- Jak připravit dokonale jemnou bramborovou kaši?
- Jaké bylinky se hodí do bylinkového másla?
- Jak kaši dochutit a podávat, aby byla vždy perfektní?
Bramborová kaše patří k nejoblíbenějším českým přílohám, ale její chuť může být pokaždé jiná. Tajemství dokonalé verze spočívá v kvalitním másle, správném druhu brambor a špetce trpělivosti při šlehání. Varianta s bylinkovým máslem přináší do klasiky nový rozměr – vůni petrželky, pažitky nebo tymiánu, které dodají jídlu svěžest a lehkost. Tento recept je ideální nejen k masu, ale i jako samostatné lehké jídlo.
Recept na bramborovou kaši s bylinkovým máslem
Ingredience (4 porce):
- 1 kg brambor typu C (varný typ na kaši)
- 100 g másla (polovina do kaše, polovina na bylinkové máslo)
- 150 ml horkého mléka
- 1 lžička soli
- špetka muškátového oříšku
- 1 lžíce nasekané petrželky
- 1 lžíce nasekané pažitky
- 1/2 lžičky sušeného tymiánu (volitelně)
- čerstvě mletý pepř
Postup:
- Brambory oloupejte, nakrájejte na menší kousky a uvařte v osolené vodě doměkka. Poté je sceďte a nechte chvíli odpařit přebytečnou páru.
- Polovinu másla rozpusťte v horkém mléce. Brambory prolisujte nebo rozšťouchejte a postupně přilévejte mléko s máslem, dokud nevznikne jemná, hladká kaše. Dochucujte solí a muškátovým oříškem.
- Zbylé máslo nechte změknout a smíchejte s nasekanými bylinkami a špetkou pepře.
- Kaši servírujte horkou, navrch položte kousek bylinkového másla, které se rozteče a provoní celý talíř.
Tipy na vylepšení, servírování nebo skladování
Pro extra krémovou konzistenci použijte místo mléka smetanu nebo část nahraďte zakysanou smetanou. Do bylinkového másla můžete přidat i lisovaný česnek, nastrouhaný parmazán či pár kapek lanýžového oleje. Pokud kaši připravujete dopředu, uchovávejte ji v uzavřené nádobě v lednici a před podáváním ji jemně prohřejte s trochou mléka. Skvěle chutná s pečeným masem, rybou i zeleninovými karbanátky.
Zdroje: AkcniCeny.cz, iletaky.cz