Voňavá bramborová kaše s bylinkovým máslem: Recept, který zvládnete za pár minut

Voňavá bramborová kaše s bylinkovým máslem: Recept, který zvládnete za pár minut

Recepty | 2. 11. 2025 | Eva Svobodová

Voňavá, jemná a dokonale krémová – taková je bramborová kaše s bylinkovým máslem, která povýší i obyčejný oběd na malý gurmánský zážitek. Díky kombinaci másla, čerstvých bylinek a správné přípravy ji zvládnete během pár minut, a přesto bude chutnat jako z restaurace.

 

Co se v článku dozvíte?

  • Jak připravit dokonale jemnou bramborovou kaši?
  • Jaké bylinky se hodí do bylinkového másla?
  • Jak kaši dochutit a podávat, aby byla vždy perfektní?

 

Bramborová kaše patří k nejoblíbenějším českým přílohám, ale její chuť může být pokaždé jiná. Tajemství dokonalé verze spočívá v kvalitním másle, správném druhu brambor a špetce trpělivosti při šlehání. Varianta s bylinkovým máslem přináší do klasiky nový rozměr – vůni petrželky, pažitky nebo tymiánu, které dodají jídlu svěžest a lehkost. Tento recept je ideální nejen k masu, ale i jako samostatné lehké jídlo.

 

Recept na bramborovou kaši s bylinkovým máslem

 

(Foto: canva.com)

 

Ingredience (4 porce):

  • 1 kg brambor typu C (varný typ na kaši)
  • 100 g másla (polovina do kaše, polovina na bylinkové máslo)
  • 150 ml horkého mléka
  • 1 lžička soli
  • špetka muškátového oříšku
  • 1 lžíce nasekané petrželky
  • 1 lžíce nasekané pažitky
  • 1/2 lžičky sušeného tymiánu (volitelně)
  • čerstvě mletý pepř

 

Postup:

  1. Brambory oloupejte, nakrájejte na menší kousky a uvařte v osolené vodě doměkka. Poté je sceďte a nechte chvíli odpařit přebytečnou páru.
  2. Polovinu másla rozpusťte v horkém mléce. Brambory prolisujte nebo rozšťouchejte a postupně přilévejte mléko s máslem, dokud nevznikne jemná, hladká kaše. Dochucujte solí a muškátovým oříškem.
  3. Zbylé máslo nechte změknout a smíchejte s nasekanými bylinkami a špetkou pepře.
  4. Kaši servírujte horkou, navrch položte kousek bylinkového másla, které se rozteče a provoní celý talíř.

 

Tipy na vylepšení, servírování nebo skladování


Pro extra krémovou konzistenci použijte místo mléka smetanu nebo část nahraďte zakysanou smetanou. Do bylinkového másla můžete přidat i lisovaný česnek, nastrouhaný parmazán či pár kapek lanýžového oleje. Pokud kaši připravujete dopředu, uchovávejte ji v uzavřené nádobě v lednici a před podáváním ji jemně prohřejte s trochou mléka. Skvěle chutná s pečeným masem, rybou i zeleninovými karbanátky.

 

Zdroje: AkcniCeny.cz, iletaky.cz

Mohlo by Vás zajímat

Oblíbené obchody