Slané vafle z bramborové kaše: Recept, který zužitkuje zbytky a překvapí chutí

Slané vafle z bramborové kaše: Recept, který zužitkuje zbytky a překvapí chutí

Recepty | 4. 5. 2025 | Eva Svobodová

Zbyla vám od oběda bramborová kaše? Nevyhazujte ji. Vyzkoušejte z ní připravit křupavé slané vafle, které si zamiluje celá rodina. Hodí se jako rychlá večeře, originální brunch i netradiční svačina. A chutnají tak dobře, že brzy začnete dělat kaši schválně navíc!


Co se v článku dozvím?

  • Jak zužitkovat zbytky bramborové kaše originálním způsobem

  • Jak připravit slané vafle krok za krokem

  • Jak vafle dochutit a s čím je podávat

  • Tipy na obměny a vegetariánské či bezlepkové varianty


Skvělý recept na zbytky: Vafle z bramborové kaše

 

Bramborová kaše je oblíbenou přílohou mnoha českých jídel. Ale co dělat, když vám zůstane v hrnci? Slané vafle jsou jednoduchý, rychlý a překvapivě chutný způsob, jak ji zužitkovat. Ať už použijete vaflovač, nebo pánev, výsledek stojí za to.


Co budete potřebovat?

 

Základní suroviny (na cca 4 porce):

  • 500 g zbylé bramborové kaše

  • 2 ks vejce

  • 50 g nastrouhaného sýra (ideálně čedar, gouda nebo eidam)

  • 2–3 lžíce hladké mouky (dle konzistence)

  • 1 lžíce másla (rozpuštěného)

  • Sůl, pepř, případně muškátový oříšek na dochucení

  • Bylinky podle chuti (pažitka, petrželka, tymián)


Postup přípravy krok za krokem

 

  1. Připravte těsto: Do mísy dejte bramborovou kaši, přidejte vejce, sýr, máslo a koření. Dobře promíchejte. Podle potřeby přidejte mouku, aby vzniklo hutné, ale stále mírně lepivé těsto.

  2. Rozpalte vaflovač: Pokud nemáte vaflovač, použijte kontaktní gril nebo klasickou pánev a vytvořte placky.

  3. Pečte do zlatova: Vaflovač lehce vymažte olejem nebo máslem a pečte každou dávku těsta 4–6 minut, dokud nejsou vafle křupavé a zlatavé.

  4. Servírujte: Podávejte teplé. Skvěle chutnají s kysanou smetanou, dipem z bylinek nebo třeba se sázeným vejcem.


S čím slané vafle chutnají nejlépe?

 

  • S čerstvým salátem: Například rukola, cherry rajčátka a zálivka z citronu a olivového oleje.

  • Se zakysanou smetanou a uzeným lososem

  • Se sázeným vejcem a avokádem

  • S jogurtovým dipem s česnekem a koprem


Obměny podle chuti a diety

 

  • Vegetariánská verze: Recept je již vegetariánský, ale lze ho obohatit například o špenát nebo nakrájenou papriku.

  • Bezlepková varianta: Nahraďte mouku například rýžovou moukou nebo použijte jen škrob.

  • Extra křupavé vafle: Přidejte do těsta trochu kukuřičné strouhanky nebo panko.

  • Vydatnější varianta: Vmíchejte do těsta restovanou slaninu, cibulku nebo i kousky uzeného sýra.


Z bramborového zbytku k hitu večeře

 

„Zbyla mi kaše z oběda a hledala jsem inspiraci, jak ji využít. Vafle mě naprosto nadchly – chutnaly i dětem, což je malý zázrak,“ směje se čtenářka Jana z Brna.

Ať už jste milovníci netradiční kuchyně, nebo jen hledáte způsob, jak neplýtvat jídlem, slané vafle z bramborové kaše jsou trefou do černého. Můžete je přizpůsobit svým chutím, udělat jich víc do zásoby a snadno ohřát.


Tip na závěr

 

Pokud máte větší množství kaše, část vaflí si můžete upéct dopředu a zmrazit je. Po vytažení z mrazáku je stačí opéct nasucho na pánvi nebo ohřát v toustovači.


Zdroje: iletaky.cz, vareni.cz

 

Mohlo by Vás zajímat

Oblíbené obchody