Recept na švestkový koláč s mákem a drobenkou

Recept na švestkový koláč s mákem a drobenkou

Recepty | 11. 9. 2025 | Lucie Horáková

Voňavý švestkový koláč s mákem a křupavou drobenkou je recept, který propojuje tradiční české suroviny v lahodný celek. Šťavnaté švestky, jemně mletý mák a máslová drobenka vytvoří kontrast chutí i struktur, který ocení každý milovník domácího pečení. Tento koláč se hodí jak ke kávě, tak na slavnostní stůl.

 

Co se v článku dozvíte?

  • Proč je kombinace máku a švestek tak oblíbená?
  • Jak připravit těsto, aby bylo nadýchané a vláčné?
  • Jak vyrobit máslovou drobenku, která dodá koláči šmrnc?
  • Jaké tipy se hodí k servírování a skladování švestkového koláče?

 

Švestky, mák a drobenka: tradiční česká kombinace

 

Když se spojí švestky, mák a máslová drobenka, vznikne dezert, který má v české kuchyni své pevné místo. Mák patří mezi tradiční plodiny střední Evropy a jeho oříšková chuť se výborně doplňuje s ovocnou šťavnatostí švestek. Drobenka dodá koláči křupavost a domácí charakter. Tento koláč je ideální volbou na podzim, kdy švestky dozrávají, ale díky mraženým plodům si jej můžete dopřát po celý rok.

 

Recept na švestkový koláč s mákem a drobenkou

 

(Foto: canva.com)

 

Ingredience (na 10 porcí):

  • 300 g polohrubé mouky
  • 150 g másla
  • 100 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 vejce
  • 100 ml mléka
  • 1 prášek do pečiva
  • 200 g mletého máku
  • 100 g moučkového cukru
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 600 g švestek
  • špetka soli

 

Na drobenku:

  • 80 g polohrubé mouky
  • 60 g másla
  • 60 g cukru krupice

 

Postup:

  1. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a cukrem. Přidejte změklé máslo, vejce, mléko a vypracujte hladké těsto.
  2. Těsto rozprostřete do vymazaného a moukou vysypaného plechu.
  3. Mletý mák smíchejte s moučkovým cukrem a zakysanou smetanou, aby vznikla hladká náplň.
  4. Náplň rozetřete na těsto.
  5. Na povrch rozložte rozpůlené švestky řezem nahoru.
  6. Z mouky, másla a cukru prsty vytvořte drobenku a rovnoměrně jí posypte koláč.
  7. Pečte při 180 °C asi 35–40 minut, dokud koláč nezíská zlatavou barvu.

 

Tipy na vylepšení a servírování

 

  • Pokud chcete koláč ještě voňavější, přidejte do drobenky špetku skořice.
  • Podávejte ještě lehce teplý s kopečkem vanilkové zmrzliny nebo domácí šlehačkou.
  • Koláč vydrží vláčný i druhý den, pokud jej uchováte přikrytý v chladnu.

 

Zdroje: AkcniCeny.cz, iletaky.cz

Mohlo by Vás zajímat

Oblíbené obchody