Kung Pao jako z čínské restaurace? Vyzkoušejte domácí recept, který zvládne každý!

Kung Pao jako z čínské restaurace? Vyzkoušejte domácí recept, který zvládne každý!

Recepty | 6. 5. 2025 | Eva Svobodová

Máte chuť na něco pikantního, rychlého a plného exotických chutí? Připravte si kuřecí Kung Pao doma – jednoduše, bez speciálního vybavení a za pár korun. Tento recept si zamiluje celá rodina!


Co se v článku dozvím?

  • Jak připravit kuřecí Kung Pao doma krok za krokem

  • Jaké suroviny budete potřebovat a čím nahradit ty exotické

  • Tipy, aby bylo maso šťavnaté a omáčka ideálně pikantní

  • Jak servírovat Kung Pao jako z asijské restaurace


Co je to Kung Pao a proč si ho zamilujete?

 

Kung Pao (v originále Gong Bao Ji Ding) je tradiční čínský pokrm pocházející z provincie S’-čchuan. Typické je pro něj pikantní kuřecí maso, pražené arašídy a sladko-kyselá omáčka s výraznou chutí sójové omáčky, česneku a zázvoru. Dnes si Kung Pao můžete vychutnat po celém světě – a my vám ukážeme, jak ho snadno připravit doma.


Suroviny, které budete potřebovat

 

Na 2 porce budete potřebovat:

  • 400 g kuřecích prsou

  • 1 lžíce kukuřičného škrobu

  • 2 lžíce sójové omáčky

  • 1 lžíce ústřicové omáčky (nebo hoisin omáčky)

  • 1 lžička cukru

  • 1 lžička rýžového nebo jablečného octa

  • 2 stroužky česneku

  • 1 lžička čerstvého zázvoru

  • 1 červená paprika

  • 1 menší pórek nebo jarní cibulka

  • hrst nesolených arašídů

  • sušené chilli podle chuti

  • sezamový olej (nebo slunečnicový)

TIP: Pokud nemáte ústřicovou omáčku, použijte více sójové a přidejte trošku medu.


Postup přípravy: krok za krokem

 

  1. Maso nakrájejte na menší kostky a smíchejte s lžící sójové omáčky a kukuřičným škrobem. Nechte chvíli marinovat.

  2. Mezitím si nakrájejte zeleninu – papriku na proužky, pórek na kolečka, česnek a zázvor nadrobno.

  3. Na rozpálené pánvi nebo woku krátce opečte maso dozlatova, zhruba 5 minut. Poté dejte stranou.

  4. Do téže pánve dejte zázvor, česnek a chilli, chvíli restujte, pak přidejte zeleninu.

  5. Vraťte maso zpět a zalijte směsí zbylé sójové omáčky, ústřicové omáčky, cukru a octa.

  6. Přidejte arašídy a krátce povařte, dokud omáčka lehce nezhoustne.

  7. Podávejte s vařenou rýží nebo jasmínovou rýží.


Tajemství úspěchu? Správný poměr sladkého, kyselého a pálivého

 

Přestože je Kung Pao na přípravu jednoduché, úspěch závisí na vyvážení chutí. Pikantnost chilli, sladkost cukru, slanost sójové omáčky a kyselost octa by měly být v rovnováze. Nebojte se během vaření ochutnávat a upravit chuť podle sebe.


Jak servírovat a čím jídlo doladit?

 

  • Kung Pao chutná skvěle s vařenou rýží, ale vyzkoušet můžete i rýžové nudle.

  • Posypte talíř sezamovými semínky nebo čerstvým koriandrem.

  • Pro slavnostnější variantu přidejte baby kukuřičky, vodní kaštany nebo bambusové výhonky.


Domácí Kung Pao levně, rychle a chutně

 

Nemusíte chodit do drahé restaurace, abyste si pochutnali na asijské klasice. Tento recept je důkazem, že i doma připravené Kung Pao může být plné chuti a vůně, stačí pár běžně dostupných surovin. Vyzkoušejte ho a možná se stane stálicí vašeho týdenního menu.

 

Zdroje: iletaky.cz, akcniceny.cz/magazin

 

Mohlo by Vás zajímat

Oblíbené obchody