Bageta s česnekem jako z restaurace: Rychlý recept, který nadchne každého

Bageta s česnekem jako z restaurace: Rychlý recept, který nadchne každého

Recepty | 7. 5. 2025 | Eva Svobodová

Máte rádi česnekovou bagetu z pizzerie nebo grilu? Zkuste si ji připravit doma! Stačí pár základních surovin, 10 minut času a výsledek je neodolatelný.


Co se v článku dozvím?

  • Jak připravit česnekovou bagetu jako z bistra

  • Jaké suroviny použít pro nejlepší chuť

  • Tipy na variace a servírování

  • K čemu se bageta nejlépe hodí


Česneková bageta jako z restaurace

 

Bageta s česnekem je oblíbenou přílohou nejen k pizze, ale i ke grilovanému masu, polévkám nebo vínu. Skvěle se hodí i jako rychlá svačina. Výhodou je, že si ji snadno připravíte doma – rychle, levně a bez zbytečných přísad.


Co budete potřebovat?

 

Na jednu klasickou česnekovou bagetu si připravte:

  • 1 středně velkou bagetu (čerstvou nebo den starou)

  • 100 g másla (ideálně změklého)

  • 2–3 stroužky česneku (podle chuti)

  • čerstvou nebo sušenou petrželku

  • sůl dle chuti

TIP: Místo klasické bagety můžete použít i ciabattu, toastový chléb nebo rozpečenou veku.


Postup přípravy

 

  1. Připravte česnekové máslo. Máslo nechte změknout při pokojové teplotě, poté ho smíchejte s prolisovaným česnekem, špetkou soli a petrželkou. Promíchejte do hladké pomazánky.

  2. Bagetu podélně rozkrojte a pomažte připraveným máslem. Pokud máte čas, můžete ji i několikrát naříznout a máslo vetřít mezi řezy.

  3. Pečte v troubě předehřáté na 200 °C přibližně 8–10 minut, dokud povrch není zlatavý a máslo krásně neprovoní celou kuchyň.


Variace a dochucení

 

Pokud si chcete bagetu ozvláštnit, vyzkoušejte některou z těchto variant:

  • Sýr: Posypte navrch nastrouhaným parmazánem nebo mozzarellou.

  • Chilli: Přidejte špetku sušeného chilli do másla pro pikantní chuť.

  • Citronová kůra: Lehce osvěží a dodá středomořský nádech.


Jak servírovat česnekovou bagetu?

 

Česneková bageta je univerzální:

  • K masu – ideální ke grilovanému kuřeti, steakům nebo klobásám.

  • K polévkám – výborně doplní husté zeleninové nebo krémové polévky.

  • Jako předkrm – nakrájená na menší kousky s dipem (např. jogurtovo-bylinkovým).

  • K vínu nebo pivu – skvělá kombinace na večerní posezení s přáteli.

 

Domácí česneková bageta je jednoduchá, levná a přitom výjimečně chutná. Připravte si ji jako přílohu, svačinu nebo občerstvení pro návštěvu – zmizí ze stolu jako první!

 

Zdroje: iletaky.cz, ireceptar.cz

 

Mohlo by Vás zajímat

Oblíbené obchody