Americký jablečný koláč s mřížkou: Křupavý, šťavnatý a voňavý až ke stolu

Americký jablečný koláč s mřížkou: Křupavý, šťavnatý a voňavý až ke stolu

Recepty | 25. 5. 2025 | Eva Svobodová

Tradiční americký apple pie si získává srdce i u nás – díky své křehké kůrce, sladko-kyselé jablečné náplni a voňavé skořici je ideální ke kávě i jako slavnostní dezert. Naučte se ho připravit krok za krokem!


Co se v článku dozvím?

  • Jak připravit tradiční těsto na americký apple pie

  • Jakou jablečnou náplň zvolit, aby koláč nebyl fádní

  • Jak vytvořit ikonickou mřížku z těsta

  • Tipy na servírování jako v amerických filmech


Co je to americký apple pie?

 

Apple pie není jen koláč – je to ikona americké kuchyně. Kombinuje křehké máslové těsto a šťavnatou náplň z jablek, skořice a trochy citronu. Na rozdíl od českého štrúdlu se těsto nevyvaluje do tenka a nezavíjí, ale tvoří se pevná korpusová základna a horní mřížka nebo poklop. Peče se ve formě a často se podává s kopečkem vanilkové zmrzliny.


Těsto na apple pie: máslové, křehké, ale pevné

 

Ingredience:

  • 330 g hladké mouky

  • 1/2 lžičky soli

  • 1 lžíce cukru

  • 230 g studeného másla (nakrájeného na kostky)

  • 6–8 lžic ledové vody

Postup:

  1. V míse smíchejte mouku, cukr a sůl.

  2. Přidejte máslo a prsty nebo mixérem zpracujte na drobenku.

  3. Po lžících přidávejte ledovou vodu, až se těsto spojí v kouli.

  4. Rozdělte na dvě části, zabalte do fólie a dejte alespoň na hodinu do lednice.


Jablečná náplň: sladká i lehce kyselá

 

Na náplň potřebujete:

  • 6–8 větších jablek (nejlépe odrůdy jako Granny Smith nebo Golden)

  • 100 g třtinového cukru

  • 1 lžíce hladké mouky

  • 1 lžička skořice

  • šťáva z 1/2 citronu

  • 1/4 lžičky muškátového oříšku

  • 30 g másla (na vložení do náplně)

Jak na to:

  1. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na tenké plátky.

  2. V míse je promíchejte s cukrem, moukou, citronem, kořením a nechte chvíli odležet.


Sestavení koláče a pečení

 

  1. Troubu předehřejte na 200 °C.

  2. Vyválejte první část těsta a přeneste do koláčové formy. Přebytečné okraje odřízněte.

  3. Nasypte jablečnou směs a mezi ni vložte pár kousků másla.

  4. Z druhé části těsta vykrájejte proužky a spleťte mřížku. Okraje dobře přitlačte.

  5. Mřížku potřete rozšlehaným vejcem a lehce posypte cukrem.

  6. Pečte 20 minut na 200 °C, poté snižte teplotu na 175 °C a dopékejte ještě 30–35 minut.


Servírování jako v Americe

 

Nejlepší je podávat vlažný, ideálně s kopečkem vanilkové zmrzliny nebo šlehačky. Skvěle chutná i samotný s hrnkem kávy nebo čaje. Díky máslovému těstu zůstává křupavý i druhý den.

 

Apple pie je důkazem, že jednoduché suroviny mohou vytvořit neodolatelný výsledek. Pokud máte doma pár jablek a chuť na něco výjimečného, neváhejte – tenhle recept vám otevře dveře do voňavého světa amerických domácností.


Zdroje: iletaky.cz, bbcgoodfood.com

 

Mohlo by Vás zajímat

Oblíbené obchody