Americký jablečný koláč s mřížkou: Křupavý, šťavnatý a voňavý až ke stolu

Recepty | 25. 5. 2025 | Eva Svobodová
Tradiční americký apple pie si získává srdce i u nás – díky své křehké kůrce, sladko-kyselé jablečné náplni a voňavé skořici je ideální ke kávě i jako slavnostní dezert. Naučte se ho připravit krok za krokem!
Co se v článku dozvím?
-
Jak připravit tradiční těsto na americký apple pie
-
Jakou jablečnou náplň zvolit, aby koláč nebyl fádní
-
Jak vytvořit ikonickou mřížku z těsta
-
Tipy na servírování jako v amerických filmech
Co je to americký apple pie?
Apple pie není jen koláč – je to ikona americké kuchyně. Kombinuje křehké máslové těsto a šťavnatou náplň z jablek, skořice a trochy citronu. Na rozdíl od českého štrúdlu se těsto nevyvaluje do tenka a nezavíjí, ale tvoří se pevná korpusová základna a horní mřížka nebo poklop. Peče se ve formě a často se podává s kopečkem vanilkové zmrzliny.
Těsto na apple pie: máslové, křehké, ale pevné
Ingredience:
-
330 g hladké mouky
-
1/2 lžičky soli
-
1 lžíce cukru
-
230 g studeného másla (nakrájeného na kostky)
-
6–8 lžic ledové vody
Postup:
-
V míse smíchejte mouku, cukr a sůl.
-
Přidejte máslo a prsty nebo mixérem zpracujte na drobenku.
-
Po lžících přidávejte ledovou vodu, až se těsto spojí v kouli.
-
Rozdělte na dvě části, zabalte do fólie a dejte alespoň na hodinu do lednice.
Jablečná náplň: sladká i lehce kyselá
Na náplň potřebujete:
-
6–8 větších jablek (nejlépe odrůdy jako Granny Smith nebo Golden)
-
100 g třtinového cukru
-
1 lžíce hladké mouky
-
1 lžička skořice
-
šťáva z 1/2 citronu
-
1/4 lžičky muškátového oříšku
-
30 g másla (na vložení do náplně)
Jak na to:
-
Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na tenké plátky.
-
V míse je promíchejte s cukrem, moukou, citronem, kořením a nechte chvíli odležet.
Sestavení koláče a pečení
-
Troubu předehřejte na 200 °C.
-
Vyválejte první část těsta a přeneste do koláčové formy. Přebytečné okraje odřízněte.
-
Nasypte jablečnou směs a mezi ni vložte pár kousků másla.
-
Z druhé části těsta vykrájejte proužky a spleťte mřížku. Okraje dobře přitlačte.
-
Mřížku potřete rozšlehaným vejcem a lehce posypte cukrem.
-
Pečte 20 minut na 200 °C, poté snižte teplotu na 175 °C a dopékejte ještě 30–35 minut.
Servírování jako v Americe
Nejlepší je podávat vlažný, ideálně s kopečkem vanilkové zmrzliny nebo šlehačky. Skvěle chutná i samotný s hrnkem kávy nebo čaje. Díky máslovému těstu zůstává křupavý i druhý den.
Apple pie je důkazem, že jednoduché suroviny mohou vytvořit neodolatelný výsledek. Pokud máte doma pár jablek a chuť na něco výjimečného, neváhejte – tenhle recept vám otevře dveře do voňavého světa amerických domácností.
Zdroje: iletaky.cz, bbcgoodfood.com