Focaccia jako z Itálie: Nadýchaná, voňavá a hotová raz dva

Focaccia jako z Itálie: Nadýchaná, voňavá a hotová raz dva

Aktuality | 24. 5. 2025 | Lucie Horáková

Chcete ochutnat kousek Itálie, aniž byste opustili vlastní kuchyni? S tímto jednoduchým receptem na domácí focacciu to zvládnete i bez pekárenského know-how. Krusta jemně křupe, vnitřek je vláčný a vůně olivového oleje s bylinkami vás okamžitě přenese na středomořské pobřeží.


Co se v článku dozvím?

  • Jaké suroviny budete potřebovat na focacciu

  • Postup krok za krokem, i pro začátečníky

  • Tipy, jak focacciu ochutit podle své chuti

  • Na co si dát pozor při pečení

  • Jak focacciu podávat a skladovat


Co je focaccia a proč ji zkusit?

 

Focaccia je tradiční italské pečivo podobné pizze, ale bez rajčatového základu. Je měkčí, vyšší a často ochucená olivovým olejem, rozmarýnem, solí nebo česnekem. Skvěle se hodí jako příloha k polévkám, salátům nebo jen tak k zakousnutí.


Ingredience na klasickou focacciu

 

Na jednu střední focacciu budete potřebovat:

  • 500 g hladké mouky

  • 10 g sušeného droždí nebo 25 g čerstvého

  • 1 lžičku cukru

  • 2 lžičky soli

  • 300 ml vlažné vody

  • 3 lžíce olivového oleje + další na potření

  • Hrubozrnná sůl na posypání

  • Bylinky dle chuti: rozmarýn, tymián nebo oregano


Postup: Jak upéct dokonalou focacciu

 

  1. Příprava kvásku:
    Smíchejte droždí s cukrem a trochou vlažné vody. Nechte vzejít kvásek (cca 10 minut).

  2. Těsto:
    Do mísy dejte mouku, sůl, kvásek, zbytek vody a olivový olej. Vypracujte pružné, měkké těsto – nejlépe ručně nebo robotem s hnětacím hákem (cca 10 minut).

  3. Kynutí:
    Těsto přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě 1 až 1,5 hodiny, dokud nezdvojnásobí objem.

  4. Pečení:
    Předehřejte troubu na 220 °C. Těsto přesuňte na plech vymazaný olivovým olejem, roztáhněte rukama do tvaru placky. Prsty udělejte po povrchu důlky. Potřete olejem, posypte hrubozrnnou solí a bylinkami.

  5. Druhé kynutí a pečení:
    Nechte ještě 10–15 minut kynout na plechu. Pečte 20–25 minut dozlatova. Krusta by měla být lehce křupavá, vnitřek vláčný.


Tipy, jak focacciu vylepšit

 

  • Sýrová focaccia: Posypte strouhaným parmazánem před pečením.

  • Česneková: Přidejte lisovaný česnek do oleje na potírání.

  • S olivami nebo sušenými rajčaty: Vmíchejte do těsta nebo je vtlačte do povrchu před pečením.

  • Sladká varianta: Zkuste těsto bez bylinek, ale s rozinkami, ořechy a kapkou medu.


Jak servírovat a skladovat?

 

Focaccia je výborná čerstvá, ale chutná i druhý den. Nejlépe ji uchováte zabalenou v utěrce nebo fólii při pokojové teplotě. Před podáváním ji můžete lehce nahřát v troubě.

Skvěle se hodí:

  • K polévkám – například k rajčatové nebo minestrone

  • Jako sendvič – rozkrojte napůl a naplňte šunkou, sýrem a rukolou

  • Jako příloha k salátům, masům nebo tapenádám

 

Focaccia je skvělou ukázkou toho, jak jednoduché suroviny mohou vytvořit dokonalý výsledek. Díky tomuto receptu si ji snadno upečete i doma. Vůně čerstvého pečiva s olivovým olejem a bylinkami vám učaruje – a kdo jednou ochutná, bude péct zas a znovu.

 

Zdroje: iletaky.cz, la cucina italiana, giallozafferano.it

 

Mohlo by Vás zajímat

Oblíbené obchody